Фактура само в евро

08.02.2025, 20:46 404 4

08.02.2025, 20:46
Публикации: 82 / 10
Получаваме от фирма с българска регистрация(в Търговски регистър, но без да е регистрирана по ЗДДС)) фактура, в която стойността е изписана само в евро. Няма стойността в лева. Фактурата е на английски.  Не желаят нито да я напишат на български, нито да я издадат в лева. Защо ми се струва, че такъв документ може да се издава след датата, определена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България.
А еврото още не е въведено в България. Как да отразя получената фактура в дневниците по ЗДДС?
#1 | 09.02.2025, 13:45
Публикации: 195 / 29
Аз пък не мога да сетя член от закона , който да забранява това.
 Освен . (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2024 г.
  • ) Когато стойностите, необходими за изчисляване на данъчната основа, са определени в чуждестранна валута, данъчната основа се определя на базата на равностойността в евро на тази валута по последния обменен курс, публикуван от Европейската централна банка към момента, в който данъкът става изискуем. Конвертирането между валути, различни от еврото, се извършва, като се използва обменният курс на всяка от тези валути към еврото.
#2 | 09.02.2025, 14:05
Публикации: 4661 / 802
Според мен все още актуална е редакцията на ЗСч с левовете, защото новата редакция на чл. 5 ал. 1 "Счетоводните документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в евро..." влиза в сила "...от датата, определена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България" (§60 от Закона за въвеждане на еврото).

Дали някой не е чел лекса, без да дочете докрая :)
#3 | 09.02.2025, 15:36
Според мен все още актуална е редакцията на ЗСч с левовете, защото новата редакция на чл. 5 ал. 1 "Счетоводните документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в евро..." влиза в сила "...от датата, определена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България" (§60 от Закона за въвеждане на еврото).

Дали някой не е чел лекса, без да дочете докрая :)
Това и мен ме вълнува. Допускам, че във фирмата-издател на фактурата, това обстоятелство не ги вълнува. А имам чувството, че по въпроса няма компетентен орган, който да отговори.
#4 | 09.02.2025, 19:06
още по-шокиращо е това, че като представляващ издаващия фактурата и съставител е отбелязано българско име. т.е. още не сме се приближили до приемането на еврото, а някои сънародници вече не могат да пишат дори на български.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група