Достатъчно е, че сте излязъл с позиция и адекватни коментари по темата, а не се скатавате като останалите хиляди просто четящи и скатаващи се колеги, които си въобразяват, че бурята ще ги отмине, или някой друг ще свърши тяхната работа да защитят работата си от опитите на шепа хора да сложат ръка на пазара. Смятам, че е важно да се чуе мнението на всички, защото в противен случай изглежда, че 20-30 човека са срещу организираната група на ИДЕС от около 1000 члена, която не се свени да сваля теми от форуми, да принуждава администратор на ФБ група да трие коментари по темата, за да наложат със силови методи пълно информационно затъмнение.
Освен всичко останало - не разбирам поривът да се прави чисто нов ЗСч, вместо да се коригира действащия в момента.
Подочувам от членове на ИДЕС, че ни подготвят и нови счетоводни стандарти.
Здравейте Мария и останалите колеги,
Вече имаше тема по въпроса във форума с анкета и там доста хора изказаха мнение.
Няма съмнение, че това е начин дес да продължават да получават редовни и добри приходи чрез насилствено законово налагане на техните НЕНУЖНИ услуги на голям брой клиенти. Те така съществуваха досега - разширявайки до безобразие обхвата на одитираните предприятия и окупирайки достъпа до професията им чрез вземането на изпити пред спорни капацитети и по хлъзгави критерии.
След като им се налага да се съобразят с европейските изисквания и не могат отново лобирайки на местна почва да си осигурят достатъчен брой одити, те се опитват да си запазят доходите по друг начин.
Не знам как да определя един от аргументите им, споделено тук от Катя, някакъв човек, който някога си, работил в някаква си счетоводна фирма и се изказал, че колегите там били некомпетентни, поради което да се правят изпити за всички счетоводители. Думата идиотски някак си не е достатъчна.
Но, наистина, какво да се направи?
Да, в организациите на счетоводителите не членуват всички счетоводители, но по този въпрос ми се струва напълно реално да има обединение на всички колеги. В АССП не мога да членувам, защото не покривам критериите им. Опитах се да намеря сайт на ССБ, но не намерих нищо. Ако това наистина ще помогне смятам, че ударно можем да се запишем в тези организации, ако трябва и по някакъв извънреден критерий с временна цел. Признавам, че досега не съм се интересувала от организациите и процесите на вземане на законодателни решения в нашата област, затова, моля, да ни ориентирате, как можем да покажем численост и единство на мнението.
Вие пишете за някакви форуми и фейсбук страници, в които се провеждат дискусии, които се използват като аргумент. Възможно ли е да кажете кои са те, за да се включим и ние - аз например?
По какъв друг начин, колеги, можем да покажем и защитим общата си позиция?
Защо в този спор не се получи подкрепата на бизнеса чрез техните организации? На бизнеса му е ясно отдавна колко ненужно широк е обхвата на одита в България и как единствената цел на този одит в повечето случаи е едни пари да сменят притежателя си, и ефект за бизнеса, фиска или който и да било друг - освен одитора - няма. Това съставяне на отчети е нова форма на одит. Опит да се съхрани привилегированото отношение на закона към едно почти излишно в България съсловие - дипломираните експерт счетоводители. И в случая експерт е наименование по закон. Бизнесът е естествения ни съюзник срещу дес.
Това трябва да бъде нашата позиция - тук очевидно не може да се твърди некомпетентност на професията, не ми е известно някъде да съществуват каквито и да било данни по въпроса, освен един одитор каза.
Въпросът е на дес да им се осигури отново по закон правото да получават от бизнеса едни пари. Изглежда доста добри пари щом толкова години си поддържат лобито и са склонни на такава наглост.
Като екстра мисля, че е добре да стартира дискусия за незабавно отпадане на ненужния задължителен одит на отчети на предприятия, които не са публични и дейността им не засяга обществения интерес.
Изпити, такси, лицензиране - само от представителна организация на счетоводителите, когато направим такава, когато и ако преценим, че са необходими.
Професията съществува отдавна, има средно и висше образование по нея, всякакви други начини на придобиване на права трябва да уважават досега съществуващите, докато съществуват. Т.е. докато има специалност в университетите - дипломата дава права. Ако ще се дават права с изпити - да отпадне нуждата от диплома.
Разполагам с доста свободно време и съм готова да съдействам с каквото е необходимо за тази кауза.
Ирена