Внос от Румъния

03.07.2014, 11:05 12004 5

03.07.2014, 11:05
Публикации: 6679 / 661
Преди да попитам ще си призная, че не съм търсила нищо по темата, защото със случая бях запозната преди няколко минути. Имам българска фирма, която внася стока от Румъния. Стоката ще се продава на българския пазар. Българската фирма е регистрирана по ДДС. Нямам идея за румънската фирма, защото все още не съм видяла издадения от тях документ. Каква е тази сделка - ВОП или ВОД? Какво се прави в случай, че румънската фирма не е регистрирана по ДДС и ако е ригистрирана по ДДС? Благодаря на всеки, който ще помогне.
#1 | 03.07.2014, 11:18
Публикации: 2027 / 254
Предполагам , че румънската фирма е рег. по ЗДДС  и тогава имаме ВОП за българската фирма

Чл. 13. (1) Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл. 6, ал. 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

Самоначисляваш ДДС с протокол по чл.117 ЗДДС , включваш го в дневник продажби и ако имате право на данъчен кредит го включваш и в дневник покупки.

Пойскайте и им ДДС номера и може да си ги проверите в http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=bg

Фактурата си я завеждате в счетоводството , без да влиза в дневниците по ЗДДС .


Ако купувате стока от нерегистрирана по ДДС фирма в Румъния, няма ВОП, не съставяте протокол по чл.117 и не начислявате ддс , само си завеждате стоката . Румънската фирма в този случай трупа оборот за регистрация по ЗДДС на територията на България.
#2 | 03.07.2014, 11:35
Публикации: 2027 / 254
Ето и в подкрепа на това , че при покупка от нерегистрирана фирма по ДДС не се съставя протокол и не се начислява ддс.

-Относно прилагането па чл.13 и чл.84 от ЗДДС, при положение, че българско регистрирано по ЗДДС лице придобива стока от нерегистрирано за целите на ДДС лице в друга държава членка и издава протокол по чл.117 от закона, начислява и внася 20 С7с ДДС. При тези обстоятелства въпросът е: има ли право българската фирма да приспадне начисления данък, съгласно чл.68. ал.1. г.4 от ЗДДС. независимо от факта, че контрагента й е от друга държава членка и не е регистрирано по ДДС лице."
Разпоредбите на чл.13 и чл.84 от ЗДДС' третират вътреобщносттни придобивания. В описания от Вас случай не е налице вътреобщпостно придобиване предвид факта, че доставчикът по посочената доставка не е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка. Предвид което, неправмерно регистрираното по ЗДДС' лице получател по посочената доставка е начислило ДДС с протокол по чл.1 17 от ЗДДС за тази доставка, т.е данъкът в случая не е изискуем от получателя по доставката.
С оглед на изложеното по така издаденият протокол не е налице право на данъчен кредит, тъй като съгласно чл. 68, ал.1, т.4 от ЗДДС лицето има право на приспадане от данъчните си задължения по този закон за изискчемия от него данък като платец по глава осма от закона.

В случая е приложима разпоредбата на чл.80, ал.5 от 1Н13ДДС когато е погрешно съставен протокол, същият' се анулира и се издава нов. Начина на отразяване на анулирани протоколи в дневника за продажби на регистрираното лице с посочен в Приложение № 12 "параметрите, структурата и изискванията към файловете на магнитния или оптичния носител" на ППЗДДС - при положение че се анулира документ (протокол за начисляване на данък или протокол по чл. 1 17. ал. 4 от закона) след периода, в който е издаден, той се включва във файла "РКООАОВ1. IX I" на издателя, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак.
#3 | 13.08.2014, 09:18
Публикации: 6679 / 661
Отпуската ми излиза малко през носа, защото ДДС-то остана за последните дни. Знам, че ще се справя, но отново имам нужда от помощ. По повод фактури за стока от Румъния - сумата на фактурата е в евро. Върху общата сума ли трябва да самоначисля ДДС? Например сумата ми по първата фактура е 794.05 евро и върху тази сума ли трябва да начисля ДДС?
#4 | 13.08.2014, 09:39
Публикации: 825 / 178
Отпуската ми излиза малко през носа, защото ДДС-то остана за последните дни. Знам, че ще се справя, но отново имам нужда от помощ. По повод фактури за стока от Румъния - сумата на фактурата е в евро. Върху общата сума ли трябва да самоначисля ДДС? Например сумата ми по първата фактура е 794.05 евро и върху тази сума ли трябва да начисля ДДС?

Да.  :good: :good:

/стига да е изпълнено условието за самоначисляване/
#5 | 05.07.2017, 13:11
Публикации: 9 / 2
Привет на всички!
А как процедирате в случаите на закупена стока от Румъния , в които румънският доставчик е регистрирано по ЗДДС в Румъния лице, представен му  е документ за регистрация по ДДС на българската фирма- купувач в България /български ДДС номер/ и е издадена фактура с тяхното си ДДС 19 %?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група