Хиляди българи пак ще доплащат ненужно данък за доходи от IV-то тримесечие

29.08.2014, 13:34 4385 1

29.08.2014, 13:34
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Преди година експерти от МФ увериха, че промяна по темата ще бъде част от пакета с промени в данъчните закони. Становището се споделя неофициално и от НАП, коментира в. Сега.

Гласуването на подобни промени обаче ще бъде възможно едва през октомври, и то само при сформиране на правителство и много експедитивни действия от страна на депутатите.

Така обявеното от редица институции намерение да се възстанови авансовото удържане на данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината надали ще бъде прието в срок.

Удържането на данъка става именно при изплащането на сумите, но в настоящия текст на закона изрично е записано, че данък не се удържа за последното тримесечие.

Така близо 160 000 данъкоплатци отново ще бъдат принудени за поредна година да довнасят сами данък за само последното тримесечие, въпреки че няма никакъв проблем той да им се удържа предварително и равномерно. Освен че затруднява ненужно хората, това на свой ред води и до проблеми със събираемостта на дължимите суми.
#1 | 29.08.2014, 15:43
Публикации: 11896 / 2168
Неудържането на данък за четвърто тримесечие позволяваше на получателите на тези доходи да си ползват отстъпката при подаване на декларацията и внасяне на данъка до 10 февруари. При авансовото удържане и за четвърто тримесечие няма да могат да се възползват от това си право, освен, ако не се предвиди от законодателя.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група