Радходи за езиково обучение

25.09.2014, 16:49 7604 3

25.09.2014, 16:49
Публикации: 39 / 0
Здравейте, управителят на фирмата желае да плати езиков курс на наш работник. Как счетоводно ще се отрази това? Трябва ли да се даде в увеличение на ГДД или се плаща данък върху разходите?
#1 | 25.09.2014, 23:05
Публикации: 11 / 0
Ние ги облагаме с данък
#2 | 25.09.2014, 23:32
Публикации: 57 / 3
Ако лицето има трудов договор с фирмата - разходите за обучението му се отчитат като текущи разходи на базата на първичен счетоводен документ напр. фактура, освен това за пред данъчните следва да има и договор с фирмата извършваща обучението, и задължително документ за успешно издържан курс, ниво или етап .
С така отчетените разходи за обучение не следва да се извършва корекция на ФР не се дължи данък за тези разходи.
Има съществени различия при начина на отчитане и регулиране за данъчни  цели при положение че разходите за  обучението са за служител с който няма сключен трудов договор, или тези разходи са за обучение на съдружник или акционер.   
#3 | 26.09.2014, 07:39
Публикации: 11932 / 2174
Здравейте, управителят на фирмата желае да плати езиков курс на наш работник. Как счетоводно ще се отрази това? Трябва ли да се даде в увеличение на ГДД или се плаща данък върху разходите?

Важно е да уточните дали този разход преди всичко е необходимо-присъщ за дейността на фирмата.

Ако плащате езиков курс на работника , който ще ползва езика за лични цели и това няма общо с дейността на фирмата , то разходът е счетоводен, но не е данъчно-признат и с него ще преобразувате финансовия резултат в ГДД

Ако езикът е необходим и ще се прилага от работника за осъществяване на основната дейност на фирмата , то разходът е счетоводен и данъчно-признат. Не правите преобразуване .

Ако езиковият курс е необходим за осъществяване на представителни дейности, но отново свързани с дейността на фирмата разходът е счетоводен и данъчно-признат като съгласно чл.204 т.1 ЗКПО следва да платите и данък върху разходите. Не правите преобразуване на финансовия резултат.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група