Първо ви пускам на ново въпроса който бях задала по рано ,и след това и отговора .За да може да си припомните какъв е казуса.
"-Здравейте,при мен изкочи следният казус: Събирателно дружество от двама съдружници,от 1994г и двамата съдружници си осигуряват като самоосигуряващи лица.Но на 12.12.2014г се състоя събрание на ОС,на което се взе решение двамата съдружника да преминат по договор за управление и контрол считано от 01.01.2015г.От НАП ми отговориха ,че трябва да се подаде декларация за промяна на обстоятелствата и се впише в търговския регистър и след това да се осигуряват на код 10.Но където и да попитах колеги счетоводители и юристи навсякъде ми би отговорено,че няма нужда от промяна на обстоятелствата и тъй като и двамата са вписани като собственици и управляват заедно .Поставихаме в много голямо напрежение.Звънях в София в Агенцията по вписвания,препращаха ме на още 4 телефона и никой не можа да ми отговори как трябва да постъпя.Моля Ви отговорете ми,трябва ли да го обевя в Агенцията или само в НАП.
Декември 12, 2014, 23:15"
ОТГОВОР:
И така скъпи колеги,отивам в НОИ в Смолян при юристката ,и тя вдига рамене,пращаме отново в агенцията по вписвания.Обаче аз и разясних,че от НАП ми казаха,че влияе за болничните листове . Тогава тя се сети и звъна на специалиста който отговаря за изплащане на болничните и ето сега цитирам:
--Самоосигуряващосе лице което преминава в код 10-по договор за управление и контрол,трябва да подаде информация в агенцията по вписвания и чак тогава декларация в НАП,за промяната която се прави.Защото когато лицето вземе болничен лист,от НОИ първо искат сведение от агенцията по вписване,и чак тогава изплащат болничния,в противен случай ако лицето не е вписано отказва му се изплащането.Новото е от 2012 г -А честито.
Дано съм била полезна и изчерпателна.За да разбера Гюро имаше ли капа или не ,десет работни дни ми отне.Лек ден,и приятни събота и неделя.