Зачестиха сигналите в НАП от измамени от агенции за имоти

08.06.2015, 15:10 5648 0

08.06.2015, 15:10
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
През последните месеци от НАП отчитат повече сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти, съобщиха от приходната агенция.

Сигналите обикновено са за това, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като практиката показва, че в по-голяма част от случаите нарушенията се потвърждават.

Завишеният брой на сигналите срещу агенциите за недвижими имоти, обясняват от НАП, се дължи най-вероятно на сезона и на отчетеното от брашна „раздвижване“ на този пазар.

От НАП напомнят, че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговци е до 500 лева, а при едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лева до 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат.
Дейността на нередовните агенции за недвижими имоти отдавна е в полезрението на данъчните. Анализ на риска от неотчитане на приходите от посредническа дейност на агенции за недвижими имоти и нерегистрирани брокери сочи, че средно-годишната щета за бюджета възлиза на 26,2 млн. лв. а относителния дял на рисковите лица е 83 на сто. Затова през 2013 г. и 2014 г. от приходната агенция започнаха контролни действия към агенции и брокери на имоти, които имат рисково поведение. През 2013 година бяха ревизирани 53 лица, при които са установени допълнителни задължения от неплащане на данъци и осигуровки общо за 800 хил. лева. В средата на 2014 г. стартираха нови 390 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци. Ревизиите и проверките продължават и през 2015 г., заради незначителното повлияване в поведението на рисковите лица от бранша, отчетено при оценката на риска през 2014 г.

В допълнение на контролните мерки, НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” издадоха информационна брошура, която дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция-посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот. Дипляната може да бъде видяна в електронен формат на интернет страницата на НАП. Предстои информационната брошура да бъде допълнена и преиздадена и през 2015 г.

Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти  могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група