Новият Закон за счетоводството влезе в парламента

09.09.2015, 10:34 40278 23

#20 | 09.09.2015, 10:34
Публикации: 68 / 58
Законопроекта на ЗСч е резултат от задължението да се транспонира директива  2013/34/ЕС до 2016г. Транспонирането, както съм казвал и преди, се изчерпа предимно с въвеждането на новите дефиниции за микро, малки, средни и големи прдприятия. Законотворците едва ли ги е грижа, че се създава асинхрон в дефинициите на ЗСч с други нормативни актове. То противоречие се получи и с ТЗ /по-скоро противоречието е с директивата/  по отношение на одита на микро-АД.
За добро или за лошо, мисля, че е по-скоро за добро, законопроекта не променя нищо съществено.
#21 | 09.09.2015, 13:20
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Привет, утре в Парламента ще заседава Комисията по бюджет и финанси по новия Закон за счетоводството. От АССП сме поканени и ще сме там, на място ще поставим въпросите на членовете ни.

http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2330/sittings
#22 | 09.09.2015, 14:58
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Привет, утре в Парламента ще заседава Комисията по бюджет и финанси по новия Закон за счетоводството. От АССП сме поканени и ще сме там, на място ще поставим въпросите на членовете ни.
Здравейте Катя,
 
Молбата ми е, ако е възможно, да предложите пред Комисията по бюджет и финанси да отпаднат текстовете от новия Закон за счетоводството, които се отнасят до едностранното счетоводство. Според мен, удачно решение в тази насока е предприятията, които не са регистрирани по ЗДДС, да имат възможност да отчитат приходи и разходи само за данъчни цели, например на касова основа, по аналогия на свободните професии, договорите за управление и контрол, наемните договори и т.н.
 
Опасявам се, че ако текстовете за едностранното счетоводство се запазят в новия закон, то практическото им приложение, няма да има нищо общо с идеята на простото счетоводство - система, която не отчита нито състава, нито измененията в чистата стойност на капитала. Още повече - в чл. 29, ал. 2 от Законопроекта за счетоводството е предвидено че „предприятията, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 200 000 лв. за текущия отчетен период, не извършват задължителна инвентаризация“. При наличието на тази регламентация, отпада единственият механизъм - инвентаризацията, посредством който предприятията, прилагащи едностранно счетоводство, биха могли да измерят състава и измененията в чистата стойност на капитала, а също и резултата от дейността си. В тази ситуация, посочените стопански субекти, вече не могат да отговарят на дефиницията за предприятия - съвкупност от права, задължения и фактически отношения, от което следва, че те не подлежат на регламентацията на Закона за счетоводството.
 
С предварителна благодарност,
Петър Петров
#23 | 11.09.2015, 21:46
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Малко новини: Комисията по бюджет и финанси прие новия ЗСч.

АССП подкрепи законопроекта и изрази мнение, че той като цяло транспонира директивата и въвежда предвидените облекчения. ИДЕС също подкрепи предложения от МФ законопроект.

Имаше гореща дискусия около критериите за одит. Проф. Душанов от Съюза на счетоводителите изказа мнение, че критериите за одит са ниски, трябвало всички малки предприятия да не подлежат на одит, според него. Румен Гечев (БСП) и проф. Душанов казаха, че бизнесът плаща по 380 млн. годишно за одит. Това обаче бе опровергано от ИДЕС, които посочиха в пъти по-малки цифри. Людмила Петкова от МФ обясни и защити предложените от тях за критерии за одит.

Дискутирани бяха и глобите за непубликуването на отчети, които в настоящия законопроект са от 0.1% до 0.5%, като Румен Гечев изрази мнение, че санкциите за непубликуване на отчет са твърде ниски и предложи 5% от оборота (!), която е една твърде висока санкция.

На финал законопроектът се прие с мнозинство, като двама от парламентарната група на БСП се въздържаха, Димитър Главчев (ГЕРБ) също се въздържа, като обясни, че не че не подкрепя законопроекта, но е регистриран одитор (конфликт на интереси).

От комисията поканиха АССП да внесем свое писмено становище по дискутираните теми, нещо което ще направим в най-кратък срок. Следва първо четене в пленарна зала. Между първо и второ четене могат да се предлагат промени.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група