И аз съм в стротелния бранш и последните 2 години се сблъсквам не с непотърсени трудови книжки ,а с хора по на 35-45г ,които ми декларират ,че нямат такива. >:(Стигнала съм до изводи в 3 направления
1.Или имат дисциплинарно уволнение и не искат това да се знае от новия работодател
2.Или са трудоустроени и не искат първоначелно работодателя да знае/съвсем скоро имах такъв случай/
3.Или не помнят в кое предприятие последно са работили -за да отидат да си я вземат.
Относно втория случай,направо бях изтрещяла ..когато 2 месеца след назначение ми донесоха Протокол от ТЕЛК от м2.2011 за 50 % инвалидност.Хубавото бе ,че успях да му оправя на човека ДОД с приспадане в третия месец,лошота бе - че управителя го уволни на 3я месец. И господина дошъл да претендира ,че бил под защита на закона и не можело да му бъде прекратен ТД.Жена му работела в НОИ и сега чакам проверки .
Може би е добре ,че винаги настоявам за новопостъпили да се назначават по чл.70ал.2-договор със срок на изпитване в рамките на 6 месеца в полза на работодателя ,без право на предизвестие от страна на работника . Дано и това в тоя случай ми помогне при евентуални сблъсъци по проверките.
Някой имал ли е подобен казус?