Здравейте, в електронния подпис на баща ми от известно време излизаше, че има не-платен фиш. Той през годините си е вадил поне 3 пъти удостоверение за липса на задължения, и съответно нямаше никакви задължения.
Днес гледам информацията на сайта на НАП (през електронния подпис) се подновила. Обадих се да питам, казаха ми по телефона, че фишът от 10 лева бил даден на ЧСИ. Как ЧСИ събира фиш от 06.2010 и каква е тази давност, аз не мога да кажа. На теория давността трябва да е 2 години, а абсолютната 3. Дори да е стандартната давност на НАП (5 години), то от 06.2010 до 10.2015 са пак над 5 години.
Казаха ми, че лицето трябвало да изяви желание да му се погасят по давност задълженията. Също ми казаха, че трябвало директно с ЧСИ-то да говоря. Дадоха ми дори имена и телефон на ЧСИ-то, но на телефона няма никой (фиксиран виваком е), а самото ЧСИ в никакъв регистър не мога да го намеря по имената му. В този случай какво се прави? Възможно ли е да отиде баща ми в НАП и да иска да му погасят по давност задължението.