Не, не е пречка. Едното няма общо с другото. Освен, ако се достигне максималния осигурителен доход.
Проблем щеше да има, ако в друга фирма е СОЛ. По-скоро не "проблем", а "разлика"
Здравейте!
За да не пускам нова тема пиша тук за разяснения. Ситуацията е следната:
Януари 2016 се регистрира ЕООД. Собственика на капитала е и управител, няма ДУ. Същото ФЛ е управител в друго ООД, където има сключен ДУ и фирмата го осигурява като управител. На 08.02.2016 г. управителя подава Декларация образец № 1 за СОЛ и посочва, че ЕООД-то е започнало дейност от 01.02.2016 г., като в декларацията не отбелязва по кои точки ще се осигурява, а по указание на служителката отбелязва, че към момента се осигурява в ООД-то. Счетоводителката на ООД-то казва на управителя, че щом се осигурява в ООД-то не трябва да внася нищо като СОЛ за другата фирма.
Днес сме 25.03.2016 г. и е крайната дата за деклариране и плащане на авансово внесените осигуровки на СОЛ. Отива управителя в НАП и от там му потвърждават, че не дължи нищо сега, а накрая на годината ще се направи изравняване и върху приходите ще се платят някакви 25 % данъци с декларацията по чл. 50.
МОЛЯ ВИ, кажете ми това има ли поне малка вероятност да е истина, защото от четенето и питането тук аз съм останал с други впечатления.
Ще направя консултация и с друг счетоводител, но първо исках да попитам и компетентните тук... Дано да сте разбрали нещо от обясненията ми...
Благодаря предварително на отзовалите се!