Не съм сигурен дали правилно съм доловил същността на питането, но си мисля че човека, след като вместо благодарност е получил заповед за уволнение иска да вземе онова, върху което смята, че има законно право. По принцип би следвало да ни даде номера на длъжността си по договор и номера вписан в длъжностната характеристика за да се произнесем конкретно, но отново връщайки се към пресантимана си, смятам, че той иска възнаграждение за интелектуалния труд, който е полагал като програмист докато е бил на длъжност оператор на металорежещата машина. Наистина, ако ситуацията е такава задължение на работодателя е да осигури програмния продукт или перфокартите или каквото и да е там устройството - по отношение на това, че е негово задължение спор няма. Могъл е да наеме специалист програмист, могъл е и да даде задание на външна фирма, а той тарикат...
Ако съм нацелил проблема - то решението му може да дойде през съд на основание следното:
ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и
компютърни програми;
За тази материя обаче ще е необходим юрист, но това е пътеката а потърпевшия да си търси вратата както се казва.
Уважаеми premier7008,
Да вие усещате моя проблем.
Ще обясня отново, като искам да не съм останал неразбран или пък, да не съм ви заблудил!
Ще бъда по-точен :-)
Поех изготвянето на програми за цифрова машина за газокислородно рязане, след като колежката ми си подаде молбата за напускане, и както се казва аз бях "под ръка", инженер по автоматика и т.н. По устна заповед/ аз съм бивш инженер по въоръжението на самолета/ поех работата, защото ако се бях опънал, щях да си имам ядове, не че сега нямам, но както се казва, не бях си "оплел мрежата". Така е при нас, феодализъм до болка.
И с 5-6 занятия на колежката аз бях "тип-топ".
След това аз си подобрих работата, като си въведох мои подобрения в програмния продукт/ моя интелектуална собственост/, която само аз си знам т.е направих модул, който спестява чертаенето на дъги за секунди и т.н... Подобрих някои организационни връзки, и станах господар на работата си, но... не искаха да ми издават длъжностна характеристика, и започнах да си трая, защото щях да ги науча на някои трикове, и както се казва с моите камъни по моята глава.
Наистина беше удоволствие да работиш при тази реорганизация от мен, но започнах да ставам неудобен... И един ден ми показаха вратата чрез манипулации и нарушения на кодекса на труда, но аз държах рула, наблюдавах, докато работодателя не сгафи. Какво стана? Същият се увлече и ме държа в престой близо 18м и 3 дни, считано 01.04.2010г. до 03.10.2011г.. Същият се "разкри", след като ми поиска обяснение за налагане на дисциплинарно наказание, и от този момент аз започнах да го "изнудвам" с различни законни прийоми, но изкарах доста документи, показващи факти от трудовата ми дейност. Имам почти 150 листа документални страници..
Имам си адвокат, като подадох искова молба, но моя адвокат при цялото ми уважение работи така, че да не "разсърди" съдията и т.н..
Сега възстановявам по памет детайлите които съм изготвял като програмист за газокислородно рязане, като почти съм готов.
Какво да ви кажа, искам да си подготвя адвоката, а той само да работи спокойно. Подсигурил съм му доказателствен материал.
Та моят адвокат ще внесе допълнение към исковата молба за заплащане на този труд от моя страна.
Работил съм 34 месеца на тези програми, през минал цялото количество метал, който е вложен в произведените метални конструкции и съдове под налягане...
Технологичната схема на производство е газокислородно рязане-огъване-заваряване-изпитания, боядисване и експедиция!
Та това се мъча да направя!
Това беше краткото обяснение от моя страна.