Счетоводителите като наказателноотговорни лица

22.03.2016, 11:33 55125 54

#20 | 22.03.2016, 11:33
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Независимо, че ръководителите на предприятия, които ги управляват и представляват са отговорни за законосъобразното водене на счетоводството е честа практика с изрични договори и пълномощни да бъдат упълномощавани счетоводители и счетоводни кантори, на които изрично се възлагат дейности и функции във връзка с декларирането и воденето на счетоводството.
Предвид написаното, както и на база решението на ВКС, аз си мисля, че съществуват достатъчно основания да се търси промяна в Закона за счетоводството в множество аспекти.
#21 | 22.03.2016, 12:48
Публикации: 6403 / 1129
Питам пак:
Къде има аналогичен закон в ЕС?
#22 | 22.03.2016, 14:21
Публикации: 144 / 13
Поредния лов на вещици. Значи като не можем да хванем виновника за нещо (доколко той е такъв е друга тема) да пипнем който не може да избяга...

Мисля че в това тълкувателно решение сме по-скоро с обслужващи функции и би могло да се търси отговорност ако не искаме да посочим от кого ни идват документите , кой е теглил парите от банките ( ще е груба грешка да имаш досег с пари в съмнителна фирма) и кой всъщност движи нещата.

Също така смятам за груба грешка да се работи с подписа на управителя. После е много лесно измъкването - подписа си беше при счетоводителя, той какво е правил с фирмата ми аз не знам.

Знам за подобен случай - фирмата тегли кредит, счетоводителя тегли парите и ги дава на управителя. После боса казва - аз тия пари не съм ги взимал - къде съм се подписвал. Познайте кой гони банката и икономическата полиция.

Затова без параноя, но да си пазим къщичката чиста. Като някой не е в ред - сам да си подава. Повече документи и разписки, особено 20 подписа в офиса няма да ни спасят, даже напротив ще насочат ясно къде мирише.

Просто да се надяваме, че държавата няма да злоупотребява ... да се надяваме ли ?
#23 | 22.03.2016, 15:47
Публикации: 1187 / 228
Дори мотивите на държавата(в лицето на нейните органи) да са благородни, в крайна сметка резултатите са негативни за реалния сектор, както му викаха едно време. Факт е, че всички тези мерки и действия за въвеждане на засилен контрол и мониторинг в икономическите отношения пораждат основно негативи - генерират среда на неувереност, условности и както немалко колеги коментират - параноичност, съчетани с непрозрачната методология на държавните институции. И всичко това на фона на претенциите за намаляване на административната тежест и всевъзможни облекчения...
#24 | 23.03.2016, 10:37
На практика това тълкувателно решение определя като субекти на посочените престъпления не само счетоводителите, но също така и всеки пълномощник или търговски представител, който осъществява фактическа дейност и функции на търговеца. В това приложно поле се включват и адвокатите, когато действат като пълномощници. Все пак функции по счетоводна отчетност, във връзка с която най-често може да се изпълни състава на тези хипотези, се осъществяват от счетоводителите.

И към момента е търсена отговорност от счетоводители за престъпления по чл. 255 от НК. Това се случва основно когато счетоводителите се опитват да "услужат" на търговеца да спести данъци. По-долу е линк към такова решение:

http://www.ex-lege.info/index.php?id=386231

и

http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/6FA25DA8FBEA28E4C2257DB2004A0996

Все пак за ангажиране на отговорност е необходимо да бъде доказан умисъл, както и редица други обстоятелства от фактическа страна. При интерес може да видите и друго решение:

http://www.ex-lege.info/?id=423238

Моето лично мнение, е че това тълкувателно решение би следвало просто да бъде сигнал за всеки, който обработва документи от името на клиенти и да не се предоверява излишно.

 
#25 | 23.03.2016, 12:05
Публикации: 4365 / 719
...счетоводителите се опитват да "услужат" на търговеца да спести данъци...

Мен ако питате, това е основната цел, която един търговец има, когато наема счетоводител :) Е, ако е по законов път е най-добре.
#26 | 23.03.2016, 13:54
Публикации: 1187 / 228
Значи, от "услужване" до "услужване" има значителна разлика. В случая не трябва да се смесват нормативно обоснованото спестяване на това, което може да се икономиса, и някои други действия, които никой сериозен счетоводител няма да си позволи от уважение към себе си и клиентите, които са му се доверили да ги представлява в тази материя, разчитайки на компетентност и коректност...
#27 | 23.03.2016, 14:44
Публикации: 11932 / 2174
В случая не трябва да се смесват нормативно обоснованото спестяване на това, което може да се икономиса, и някои други действия, ...

Точно така - дори преди време НАП имаха една книжка / листовка разпространявана в офисите им за легални начини да спестим данъци, спазвайки закона.
#28 | 23.03.2016, 22:55
Публикации: 332 / 38
Всъщност това не е толкова лоша идея, понеже ще доведе до премахване на каторите "обслужващи" фирми на смешни и не толкова смешни цени, поради факта че въобще не носят отговорност за последствията.
Не съм съгласен! Цените на счетоводни услуги без оглед на това дали се осъществяват от кантори или физически лица се определят на пазарен принцип. Отговорност трябва да се носи съобразно договореното  между страните. Тук не става въпрос за качество на счетоводната услуга, а за злоупотреби от страна на управляващите и представляващите търговските дружества!
#29 | 24.03.2016, 09:57
Публикации: 298 / 14
Не съм съгласен! Цените на счетоводни услуги без оглед на това дали се осъществяват от кантори или физически лица се определят на пазарен принцип. Отговорност трябва да се носи съобразно договореното  между страните. Тук не става въпрос за качество на счетоводната услуга, а за злоупотреби от страна на управляващите и представляващите търговските дружества!
Ами в Бургас има "търговци" дето си въобразяват, че 60 лева на ГОДИНА е нормална цена за счетоводно обслужване. За 60 лева на година на мен ми се струва, че с оглед на работната норма на ден (дори на продавач консултант) на такъв търговец може да бъде отделен максимум 1 ден. Като цяло опитите за рекет от страна на разни собственици на фирми тук са често срещано явление, все едно са на турски битак.
Някой закъсал или не толкова "колега", като знае че не носи отговорност може да се навие и за 60 лв на година, защо да не?! Договорката между страните е ясна, когато управителят се принуждава да прави счетоводителя или кантората неща, които противоречат на Законодателството. Проблемът според мен е тогава, когато счетоводителите знаейки, че не носят никаква отговорност си позволяват да се гаврят с фирмите. Може и да не ВИ харесва, но това е масово явление в Бургас!
Аз не отричам, че имам лимитирани познания, ама поне не оказвам професионални счетоводни услуги, а се оказва масово че хорате дето ги оказват "набутват" собствениците. Също така никой никъде не казва, че ако счетоводителят сгреши днес, от НАП ще констатират грешката утре, най - вероятно би станало след 2-3-4-5 години. Тоест много е правилно дори счетоводителите да носят отговорност за действията си, защото собствениците живеят с илюзията, че всичко им е наред, а когато след 4 години от НАП открият, че не е и започнат с актовете, от счетоводителя (кантората) няма и следа, пък и да го намерят, собственикът носи цялата отговорност.
Това сме го виждали безброй много пъти, и позицията на НАП е ясна по въпроса, те си глобят фирмата и собственикът, кой му е правил счетоводството тях не ги интересува въобще. Когато някои колеги са наястно с мисълта, че може да плащат солидарно със собственика и дори да влязат в затвора, това не само ще промени мисленето им, ами ще премахне "дъмпигнът" на цените.
Извинявайте, ама продавач консултант в магазин за дрехи носи повече отговорност, ако нещо се открадне, от колкото счетоводител, който работи с малки фирми.
С тази разлика, че ако се открадне нещо от магазина то най - вероятно ще е до 100 лв, а глобите на НАП започват от 500 лв нагоре.
Елементарен пример, имаме някакъв производител, той си няма никак идея от счетоводство, иска да си произвежда нещата и счетоводството му да е наред. Как може той да е отговорен, че не си е подал годишната декларация примерно, след като е платил за счетоводно обслужване? То това е и проблемът в България, вместо хората да си развиват бизнеса и да плащат за всички останали услуги съпътстващи го, те се принуждават да следят счетоводителите си, банките, прочие други лица и институции, за да не се наложи накрая да плащат. Пак да кажа, от НАП глобяват единствено фирмите и техните собственици, не съм виждал глобен счетоводител.
#30 | 24.03.2016, 10:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Много вопли срещу “счетоводителите си, банките, прочие други лица и институции”, вероятно поради ниска правна култура.

Има си Закон за задълженията и договорите и клиентът винаги може да претендира за обезщетение по съответните членове. Да не говорим, че може да се договори и неустойка. Консултирайте се с адвокат как може да стане това, ако Ви интересува.
#31 | 24.03.2016, 10:56
Публикации: 298 / 14
Много вопли срещу “счетоводителите си, банките, прочие други лица и институции”, вероятно поради ниска правна култура.

Има си Закон за задълженията и договорите и клиентът винаги може да претендира за обезщетение по съответните членове. Да не говорим, че може да се договори и неустойка. Консултирайте се с адвокат как може да стане това, ако Ви интересува.
Аз го виждам на практика и не се получава. Дори при наличието на договор за счетоводно обслужване, при ревизионен акт и глоба от НАП за над 1000 лева например, консултациите с адвокат почват от 100 лева нагоре. Ако става въпрос за дребен бизнес и малки магазинчета, собственикът ще се окаже като между "чук и наковалня" - от НАП си искат глобата сега, разходите за адвокатски хонорари и съдилища също. Ако е дребен бизнес слабо вероятно е собствекът да има достатъчно средства, за да се съди. Големите фирми си имат назначени и адвокати и счетоводители, за тях не е проблем да съдят било НАП и счетоводителя, дори и без да има закон за това.
Въпросът, който мен ме вълнува силно  е: ЗАЩО е необходимо собственикът след като е платил веднъж, да е отговорен за нещо различно от неговата основна дейност?!
#32 | 24.03.2016, 11:07
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Отговорен за дейността на фирмата, включително за подбора на доставчиците е ръководителят. Ако изберете бизнес консултант и той/тя Ви посъветва нещо, което Ви е увредило - отново си има ЗЗД със съответните членове за обезщетения и неустойки. Не можете да очаквате държавата/НАП да ви "пази" от вашия избор на доставчици на всякакви услуги. А когато малкият бизнес избира счетоводна кантора, обикновено водещото е цената. Ако държавата се намеси и регулира този процес, това ще вдигне цените драстично, и тогава малкият бизнес отново няма да е доволен. Като цяло най-добрият регулатор е пазарът. По този начин потребителите получават качествени услуги на възможно най-ниска цена.
#33 | 24.03.2016, 11:10
Публикации: 1187 / 228
Аз мисля, че един бакалин(защото това е точното определение за някой, който гледа по подобен примитивен начин на една многопластова материя), очакващ за 60 лева годишно нещо насреща, напълно заслужава да "набере и плодовете" на подобно "обслужване". И да получи адекватна услуга... При положение, че човек е дотолкова безотговорен към самия себе си, че да си причиниш подобно нещо, не мисля, че може да се занимаваме с някакви коментари. Аз също съм чувал разсъждения от сорта, че "Видите ли, постоянно имам проблеми, ама пък ми го води една баба за никакви пари" или "Имам трима работника и само двадесетина фактури на месец, а еди кой има безочието да ми иска за подобно нещо петдесет лева" и не намирам за нужно да влизам в полемики с ползвателите на подобни "услуги".
#34 | 24.03.2016, 11:14
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Е, те искат да плащат по 60 лева на година/месец, а отсреща да им предоставят качествени данъчни услуги и по ЗДДС, и по СИДДО, ако се наложи, и по осигуряване, и по Валутния закон. Няма как да стане така.
#35 | 24.03.2016, 11:19
Публикации: 298 / 14
Отговорен за дейността на фирмата, включително за подбора на доставчиците е ръководителят. Ако изберете бизнес консултант и той/тя Ви посъветва нещо, което Ви е увредило - отново се има ЗЗД с членовете за обезщетения и неустойки. Не можете да очаквате държавата/НАП да ви "пази" от вашия избор на доставчици на всякакви услуги. А когато малкият бизнес избира счетоводна кантора, обикновено водещото е цената. Ако държавата се намеси и регулира този процес, това ще вдигне цените като цяло, и тогава като малкият бизнес отново няма да е доволен. Като цяло най-добрият регулатор е пазарът. По този начин потребителите получават качествени услуги на възможно най-ниска цена.
В България хората са с изключително ниска финансова култура, да не кажем никаква.
Аз Ви го казвам от личен опит и съм направо потресен. На 99% от тях не са наястно с простия факт, че ако при избора на счетоводител предпочетат цената за сметка на качеството, накрая от НАП ще им избият "икономисаните пари" с глоби и актове.
В България реално промишленост и производство почти няма, а този дето го има е добре защитен с адвокати и прочие служители, които може да си позволи. Моята позиция е, че некадърния счетоводител вреди на дребния бизнес, а повечето собственици нямат никаква представа за последствията.
Колкото до пазарът, при липса на каквато и да е отговорност, той е определя от това за колко "човекът с дипломата за счетоводител", ако има такава е готов да излъже собственикът, че ще му води счетоводството.
Впрочем интересна идея, след като има закони, който регламентират че собственикът може да търси отговорност от счетодителя (както каза Катя Крънчева), тогава не виждам, защо протестирате това да се запише и в Закон за счетоводството например, така да се избегнат разходите за адвокати и прочие неща, просто да се приеме, че за счетоводната част отговорен е счетоводителят, а не собственикът.
Все пак той е собственикът на предприетие, не на счетоводна кантора.
#36 | 24.03.2016, 11:25
Публикации: 1187 / 228
Счетоводителят може да бъде отговорен за счетоводството дотолкова, дотолкова го е "моделирал" по незаконосъобразен начин, което обикновено става точно под давление на собственика на фирмата. Може да бъде отговорен за нивото на своята професионална компетентност, може да бъде виновен и за това, че е "мека Мария", обаче да му се вменява някаква глобална вина за всичко е несериозно. Той не е следовател, а работи с предоствена му информация, разчитайки на своята аналитичност. Без да коментираме масовите аспекти на витещото мнение за естеството на счетоводната професия, като нещо елементарно, за което не си струва да плащаш, И коментираните по-горе никакви "счетоводни услуги" за никакви пари, които не са нищо повече от крещяща профанизация на счетоводното обслужване в неговата комплексност и многообразие.
Лично аз, като получа обидно предложение, директно казвам, че изобщо не проявявам интерес и не бих си мръднал пръста. Буквално и дословно.
#37 | 24.03.2016, 11:31
Публикации: 298 / 14
Счетоводителя може да бъде отговорен за счетоводството дотолкова, дотолкова го е "моделирал" по незаконосъобразен начин, което обикновено става точно под давление на собственика на фирмата. Може да бъде отговорен за нивото на своята професионална компетентност, може да бъде виновен и за това, че е "мека Мария", обаче да му се вменява някаква глобална вина за всичко е несериозно. Той не е следовател, а работи с предоствена му информация, разчитайки на своята аналитичност. Без да коментираме масовите аспекти на витещото мнение за естеството на счетоводната професия, като нещо елементарно, за което не си струва да плащаш, И коментираните по-горе никакви "счетоводни услуги" за никакви пари, които не са нищо повече от крещяща профанизация на счетоводното обслужване в неговата комплексност и многообразие.
Мога да Ви кажа, че не винаги става под давленията на собствениците.
А и точно затова трябва да се регулира отговорността. Защото, когато дадения счетоводител знае, че носи отговорност най - вероятно ще откаже да следва "нарежданията" на собствениците. Работата тук е като с Евро проектите. Преди време работих за една одиторка, проектите бяха по Евро линия за по над 200 000 лева.
Филосоцията беше накратко: "Пиши, че всичко е наред, за да има още проекти".
Когато счетоводителят не носи никаква отговорност, а има семейство и прочие разходи, на него му се предоставя възможност просто да се хареса на клиента, за да го запази. Друг е въпросът, че една голяма част от счетоводителите поне тук просто са некадърни, осъзнават този факт, както и факта, че хората имат ниска финансова култура, и ето рецепта за привличане на клиенти с "атрактивни" цени. Повечето хора разбират каква отговорност носят, чак когато от НАП ги глобят и трябва да платят, абсурдно е да се мисли, че те съзнават какво правят (впрочем ако съзнаваха нямаше да си откриват ЕТ и да отговарят с цялото имущество, ама това е друга тема).
#38 | 24.03.2016, 11:51
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Това Ваше изказване отново показва липса на кореспонденция между закона и логиката: "Защото, когато дадения счетоводител знае, че носи отговорност най - вероятно ще откаже да следва "нарежданията" на собствениците"

Че то и до момента счетоводителят носи лична наказателна отговорност по чл. 255-266 от НК, ерго следва да откаже да следва "нарежданията" на собствениците, ако е наясно, че те целят укриване на данъци. Ние просто сме информирали за новото тълкувателно решение на ВКС.

Относно некадърните счетоводители - общо взето каквито собствениците, такива и счетоводителите, такива и одиторите, такива и другите им доставчици на собствениците. Обичайно се намират едни с други. :)
#39 | 24.03.2016, 12:04
Публикации: 1187 / 228
Факт е, че и към момента има достатъчно нормативни възможности за вменяване отговорност. Според мен, тези промени са единствено конюнктурни и водени от желание за тотален контрол, което неминуемо и закономерно ще предизвика  свръхрегулация, с всички произтичащи от нея негативи...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група