Работниците да бъдат глобявани, ако нямат трудов договор

16.12.2011, 09:40 11881 16

16.12.2011, 09:40
Публикации: 260 / 61
Народното събрание прие и работниците да бъдат глобявани, ако нямат трудов договор, предаде БГНЕС.

Реално, обаче, едва 87 депутати от общо 108 гласували подкрепиха тази законодателна инициатива на Министерски съвет на второ четене. Новият член в Кодекса на труда гласи: "Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор, се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия".

Тези промени в Кодекса на труда предизвикаха бурни дебати между депутатите от управляващото мнозинство и опозицията.

Народните представители от опозицията активно защитиха всички хора, които са принудени от икономическата ситуация в страната да работят без договор, но от ГЕРБ ги обвиниха, че подкрепят за неспазване на трудовото законодателство. Според Хасан Адемов от ДПС не може осигурителната вноска да се използва за покриване на административно - наказателна санкция, тъй като тя по дефиниция покрива осигурителен риск. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова обвини управляващите, че защитават бизнеса и искат да ощетят работниците. Тя попита дали хората, които в момента са безработни и оцеляват с обезщетения, могат да предявяват претенции пред един работодател. "Колко социално безчувствени трябва да сме всички, които седим в пленарната зала, за да дебатираме изобщо трябва ли човек, който живее с 30 лева, да бъде наказван от държавата, за това че е приел някаква работа за още някакви пари?", попита Манолова. За мен и моята партия е неприемливо да наказваме хората, които са на ръба на своето оцеляване с глоби за това, че са приели някаква работа, с която да нахранят децата си, които гладуват, добави тя.

Социалният министър Тотю Младенов я обвини, че отправя много опасни сигнали към обществото. "Вие им казвате: "Работете без трудови договори, вие ще бъдете извън цялата социално - защитна мрежа и няма да имате права, ако стане трудова злополука или развиете професионално заболяване, няма да имате права за получаване на обезщетения за безработица, майчинство, пенсия". Ние не искаме да наказваме работниците, а искаме да им помогнем да осъзнаят, че трябва да бъдат в цялостната социално-защитна мрежа и техните права да бъдат защитени", обърна се той към Манолова.

Зам. председателят на Народното събрание Анастас Анастасов се пошегува, че ако се отменят трудовите договори, няма да има проблем изобщо. Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че един работник, когато е необходим, диктува условията на работодателя си. Неговата колежка от най-голямата парламентарна група Вяра Петрова отбеляза, че именно хората, които получават обезщетение за безработица, ако си намерят работа предпочитат да работят без договор, за да може да продължат да получават и обезщетението. Тя изтъкна, че и към момента според Кодекса на труда работниците и служителите носят административно-наказателна отговорност при нарушаване на нормативните изисквания за безопасни условия на труд.

#1 | 16.12.2011, 10:29
МамаБожка
нищо чудно утре да измислят санкции за това че дишаме >:(
#2 | 16.12.2011, 10:38
Публикации: 3145 / 253
Че то това не е ли старо  :innocent: И сега си важи, че работника е виновен на равно с работодателя за липса на ТД и за взимане на пари под масата. Мисля, че нищо ново не приемат, а само се правят на важни.
#3 | 16.12.2011, 10:58
МамаБожка
и то ми писна да се правят на важни, а ние само ''мирно'' и ''равнис'' да изпълняваме :'(
#4 | 16.12.2011, 13:04
Публикации: 1202 / 120
Не се косете толкова! Българския народ е велик и ще устои и на това! Щом се съгласи с връщането на Кръвния данък (разбирайте: с издаването на ЕГН и вече си длъжник на един кош осигурители само щото си се родил, а решението не е било твое, че и до известна степен е било стимулирано от държавата ама...) няма да го уплаши една глоба, а и до голяма степен считам, че работата без договор и осигуровки си е съучастие в престъпление (а укриването на осигуровките си е вече такова нали).
#5 | 16.12.2011, 17:02
МамаБожка
Много ще ми е интересна следната ситуация… аз съм работник, който работи някъде и няма ТД, дали ще ми е изгодно, след като персонално ме заплашват глоби, да вървя и да се жалвам, че работя без тр.правоотношение?
Следователно тези разпореждания се отнасят за големите фирми, в които има много работници и които евентуално могат да се хванат от ИТ при една проверка
А какво се случва с работниците в малките фирми, напр. фирма за почистване и обслужване на сгради? Там работниците нямат постоянно работно  място и са на график по офиси и сгради. Работното място на една такава работничка е примерно личното ми жилище. Как ИТ днес ще я провери в къщата ми, дали тя е на тр.договор или не.
Нещо не е обмислено както винаги, но номера е да се взимат пари от който може.
#6 | 19.12.2011, 08:57
Публикации: 6403 / 1130
Съгласна съм с Мама Божка - пак има не принципен закон, а мярка, насочена към чопкане на глобички откъдето може. И е реално вероятно да се появи глоба "дишане".... Не им стиска да пипнат "най-ниските данъци в Европа" и си кърпят бюджета с глоби.
#7 | 19.12.2011, 09:47
Публикации: 1202 / 120
На мен много ще ми е интересна следната ситуация… аз съм работник, който работи само там, където се сключват договори и осигуровките са върху реалният доход, и всички работници са като мен..... а най-интересно ще ми е какво ще измислят "бизнес-третокласниците" (шефчетата на малките фирми) тоя път, че да прецакат законодателите (не, че и в парламента неможе да се стигне само с трети клас...).
Напълно подкрепям мерките срещу сивата икономика. Щом бизнеса има парите да плати на шивачката/примерно/ веднъж минимума според прага по ведомост и втори път да и да де 300 - 350 лв. в плик ...сами се досетете от къде ги взима и колко % от продукцията му излиза без фактури - т. е.: и конци и плат за тях така са доставени; и на "Илиенци" стоката му ще се появи в графата "от китай";...и ще се въртят големите пари, но ще влизат не в джоба на баба и дядо, а в джоба на третокласника-тарикат...а съучастникът му - бедния, неоправдан работник само ще си мисли, че също прецаква държавата, а на практика ще трябва от тия 300 лв. в пликът да купи на баба си и дядо си дърва и лекарства щото пенсиите им точно колкото за тока и "точката"... и на доктора трябва да даде...и на чиновниците тук и  там за какво ли не щото от Юли 2008 не са бутани нагоре бюджетните заплати, а цените са ехеее ...и ще си искат - какво да направят и те - щом икономиката ще е сива - трябва да си вземат техният дял.... но това е една огромна тема и ...що ли я почнахме... >:(
#8 | 19.12.2011, 12:20
Публикации: 825 / 178
И аз съм "ЗА" изчистване на сивата икономика във всичките й форми !
Но на практика - никъде в света не е пометена - дори и в развитите страни...
Наскоро четох, че италианците са превърнали в спорт неплащането на данъци и осигуровки...

Тъй чеее - борба ще има с нея и тук - но нека не е все на гърба на обикновения човек, от когото зависи много малко, а да захапят големите акули! За обороти, данъци, произход на средства, черни каси, нереални договори и заплати....и какво ли не...още.
#9 | 19.12.2011, 12:27
МамаБожка
premier7008 и пасат
Да сте чували акула да бъде ухапана? Всичко наистина е за сметка на бедните хорица, които са изтупани като брашнян чувал и повече няма на къде.
На времето моята баба Бог да я прости, казваше: ‘’човек като си няма работа, па каже чуш на магарето’’ така и тази поредна глупост на милите, родни дУпетати. Как да разбере г-н или г-жата дУпетатка, какво е да се живее с 300 лв на месец? 2-3 месеца е достатъчно един от тях да бъде поставен в ситуация на обикновения българин, за да разбере, че за него и 1 лев е от значение
#10 | 19.12.2011, 12:48
Публикации: 530 / 19
За кокошка - няма прошка, за милиони - няма закони!
#11 | 19.12.2011, 13:04
Публикации: 1202 / 120
Познавам лично няколко бивши министри. Познавам и депутати. И едните и другите не блестяха с работата си като специалисти и тичахме след тях да им оправяме бакиите в производството.
Не съм съгласен, че ония горе не са живели с 300 лева - живееха, но и тогава бяха надушили, че системата и така и така ги дава - що да се пънат.... Единият от министрите след като зае поста бе срещнат от трети колеги и им бе казал с ехидна усмивка: "Видяхте ли бе! Казах ли ви, че аз ще се оправя!"... По късно го видях в окаято състояние - неизлечимо болен и вече апелираше всеки да прави всичко възможно тази дължава да се оправи и модерни апарати да има във всяка болница, които отрано да констатират проблемите когато още са поправими.
А разказвам горното заради акулите. Акулите са обект на изслеванията ни от дълги години, но най-голям интерес предизвикват с това, че не разивват (или изключително рядко) ракови клетки. Та по този повод исках да кажа за тия дето са ни "отгоре" - никакви акули не са те. Те са точно такива каквито моята баба наричаше подобни хора : "Наяла се въшка па излязла на чело!".. И понеже много се омесиха рибите с поговорките няма как да не анализирам и оная често употребявана от работниците ни поговорка "Рибата се вмирисва от главата".  Да, така е, но главата се вмирисва само ако тялото е мъртво.  Неможе работника да се подпише или съгласи с неправдата, а после да ми търчи да ми се жалва и накрая да си псуе държавата - Кой му е виновен?! Аз ли!?!
#12 | 19.12.2011, 13:06
МамаБожка
Познавам лично няколко бивши министри. Познавам и депутати.
запознай ме и мен с тях :P имам тук приготвен напалм точно за такива запознанства ;D
#13 | 19.12.2011, 13:42
Публикации: 1202 / 120
запознай ме и мен с тях :P .........

Маме, ако си струваха нали щях да пиша в техния форум.... :buba:

П.П.: ...и внимавай, че ТЕ искат да арестуват всеки с шишенце газ против въшки в чантата си...а ти напалм декларираш... "КГБ не спит!!!" :acute:
#14 | 19.12.2011, 13:45
МамаБожка
Маме, ако си струваха нали щях да пиша в техния форум.... :buba:
ама те и форум имат? ехееее... тъкмо ще се запозная с всички ;D
обява: търся още напалм
#15 | 19.12.2011, 13:48
Публикации: 825 / 178
Имам..... ДДТ :)
#16 | 19.12.2011, 16:59
МамаБожка
Имам..... ДДТ :)
на времето това вършеше работа, ама сега са се аклиматизирали и няма да се тръшнат само от това ;D
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група