Доп. Парична вноска по чл.134 ТЗ

12.05.2016, 17:05 7860 4

12.05.2016, 17:05
Публикации: 36 / 1
Привет, МОЛЯ ВИ, за мнение относно следния казус-
Фирмата ми е 50% съдружник в друго Юл, оод, на което е предоставило ДПВ преди година, която не ми е издължена към момента, но предстои продажба на моя дял, какво се случва с тези пари, на мен ли остават дълг или на купувача на моя дял?
#1 | 13.05.2016, 08:00
Публикации: 1884 / 384
Щом прекратявате участието си в дружеството, може да поискате  да ви бъдат върнати ДПВ като част от сделката, както и начислен дивидент, в полза на фирмата ви за периода на участието й. В Протокола на ОС за ДПВ има вписан срок кога да ви бъдат върнати,  дали не е изтекъл, има ли уговорени лихви? В договора за продажба на дяловете трябва да се опишат тези взаимоотношения, кой на кого кога. Адвокатите знаят това.
#2 | 13.05.2016, 09:13
Публикации: 36 / 1
Ами не, няма лихви и не е изтекъл, няма да се включване договора за продажба на дяла нищо свързано с дпв, идеята е задължението на кого следва да се изплати при такива обстоятелства.
#3 | 13.05.2016, 20:51
Публикации: 1884 / 384
Ами не, няма лихви и не е изтекъл, няма да се включване договора за продажба на дяла нищо свързано с дпв, идеята е задължението на кого следва да се изплати при такива обстоятелства.

Прочетете внимателно обозначения с цвят текст, Дано ви помогне  да защитите вземанията си.
Продажба на дяловете

Публикувано на 14.11.2014

Отговаря Христо ДОСЕВ - д.е.с.


    Фирмата ни е ЕООД и през 2014 г. имахме смяна на собственик чрез изкупуване на дялове. Първият ни собственик има внесени през минали години оборотни средства по чл. 134 от ТЗ за захранване на касата със срок 5 години. Сроковете за връщане на средствата изтичат през 2015 година. Ако нямаме достатъчно пари в касата, когато изтече срокът за връщане на сумите, отписваме задълженията към собствениците по следния начин: 499/709. Правилно ли е по този начин да се отпишат задълженията, след като няма достатъчно средства в брой? Другият въпрос е може ли да се изчака да измине срокът, за който са внесени оборотните средства, и в 2015 г. да се отпишат (или да се върнат, ако има пари в брой), или трябва сега в 2014 г. да се отпишат, тъй като собственикът си продаде дяловете и имаме нов собственик, а старият вече не участва в управлението на фирмата?

  В случай че при продажба на дяловете не е сключен договор за цесия, с който се прехвърлят вземанията за предоставени допълнителни парични вноски от стария едноличен собственик на капитал на новия, то вие следва да ги възстановите на лицето, което ги е предоставило, т.е. на стария едноличен собственик на капитала на дружеството.

За да отпишете едно задължение от патримониума на предприятието, то следва да бъде погасено. Вариантите за погасяване на дадено задължение (без да претендираме за пълна изчерпателност) са същото да бъде изплатено, прихванато, опростено или да бъде погасено по давност.
В случая, при положение че през 2015 година е падежът на тези задължения, фирмата е длъжна да ги изплати на лицето, което ги е предоставило, на датата на падежа. В случай че няма налични средства за погасяване на тези задължения и същите не се потърсят от кредитора на дружеството, вие може да ги отпишете и да си ги признаете като приход едва когато същите бъдат погасени по давност. Съгласно чл. 110 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) общата погасителна давност на паричните вземания е петгодишна, а чл. 111 от ЗЗД определя 3-годишен давностен срок за връщане на определени видове задължения, в т.ч. тези за лихви. Т.е. ако за предоставените допълнителни парични вноски дължите лихви, давностният срок за възстановяването им е 3-годишен и започва да тече от датата на деня, в който са били дължими, аналогично за главниците по допълнителните парични вноски тече 5-годишен давностен срок от датата, на която са станали дължими. Едва след изтичане на този давностен срок вие имате право да отпишете тези задължения и да вземете счетоводна операция
 Дт с/ка Задължения по допълнителни парични вноски
 Кт с/ка Други приходи
 Както споменахме по-горе, друг вариант за отписване на тези задължения е същите да ви бъдат опростени от кредитора, като за целта съгласно чл. 108 от ЗЗД следва да имате писмен договор с кредитора (стария собственик на капитала), че той се отказва от вземането си. В случай че имате такова писмено споразумение на датата на подписването му, можете да вземете споменатата по-горе счетоводна операция.
В случая обаче следва да имате предвид разпоредбите на чл. 44, ал. 2 на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), съгласно които подлежат на облагане в размер на данък дарение погасените чрез опрощаване задължения. За определяне размера на този данък вие сте длъжни да подадете декларация по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ в общината по месторегистрация на дружеството в двумесечен срок от опрощаване на задължението.
#4 | 13.05.2016, 23:01
Публикации: 36 / 1
Хиляди Благодарности!!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група