Стоки с висок фискален риск

22.06.2016, 11:06 4502 3

22.06.2016, 11:06
Публикации: 286 / 9
Здравейте!
Имам следния казус. Клиент се занимава с внос и търговия на едро с плодове и зеленчуци. При един ВОП му е наложено обезпечение, което е платено, стоката е освободена. Обжалвано е пред директора на НАП и в аргументите за отхвърляне на жалбата е написано:
"Справка ВОД: по данни от ИСФК няма ВОД. Съответствие между ПП ИСФК и СД по ЗДДС на осъществяваните и декларирани ВОП и ВОД - има несъответствия. В СД по ЗДДС има деклариран ВОД на стоки за Румъния, в ПП ИСФК няма протоколи за ВОД"

ВОД съответно са извършени на регистрирани в Румнъния по ДДС. Румънските клиенти идват в България и си купуват стоката, но я транспортират със собствен транспорт. Издаден е INVOICE, придружен с транспортен документ, печати на двете фирми.
Говорих с една дама от Фискален контрол и тя каза, че няма представа какво са писали колегите и за какви протоколи става дума.
Някой да е имал подобни случаи и да знае дали сме задължени ние да изготвяме протоколи към доставката или става дума за протокол от сектор Фискален контрол към НАП, че такава доставка наистина е имало?
Благодаря предварително!
#1 | 22.06.2016, 11:32
Публикации: 2976 / 397
Вероятно става въпрос за "потвърждение", което върви към всеки ВОД - от фирмата купувач - че са получили стоката, с какво е превозвана и т.н.
#2 | 22.06.2016, 11:46
Публикации: 286 / 9
Вероятно става въпрос за "потвърждение", което върви към всеки ВОД - от фирмата купувач - че са получили стоката, с какво е превозвана и т.н.

За писменото потвърждение, което трябва да се изпрати към доставчика ли става дума или за някакво потвърждение към техните данъчни органи?
Защото от НАП ми обясниха, че тази абревиатура "ПП ИСФК" е някаква тяхна информационна система и справката е направена в нея и е написано, че там липсват протоколи за ВОД.
Аз оставам с впечатление, че става дума за протоколи, които се съставят при излизане на стоката от страната.

Скрит текст :
#3 | 22.06.2016, 18:13
Публикации: 1884 / 384
Мани, след като сте издал инвойс на румънския клиент, вероятно не сте начислили ДДС и сте отразили в дневниците по ДДС тази сделка като ВОД. С това не начислено ддс следва да се ангажира румънския клиент , като издаде протокол за ВОП и да го впише в дневниците по ДДС. Така тази сделка се засича в справката със сложната абревиатура от НАП и толкова. За вас има задължение да получите потвърждение от клиента, че стоката е получена на територията му и е превозена с еди кое си превозно средство. Ако има некоректност от страна на румънския клиент се появяват тези разминавания, за които НАП са ви информирали.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група