Групов трудов договор

22.06.2016, 16:53 5522 0

22.06.2016, 16:53
Отговаря Нина Манолова - адвокат

Ние сме самостоятелна строителна бригада от 30 души. Обикновено ни наемат на различни обекти за извършване на определена работа. Как трябва да се оформят трудовите ни отношения в тези случаи? Може ли един от нас да сключи трудов договор със съответния работодател от името на всички, на цялата строителна бригада?

По принцип трудовият договор се сключва непосредствено между работника или служителя и работодателя. С него се договарят мястото и характерът на работата и трудов ото възнаграждение. В Кодекса на труда (КТ) изрично е предвидена възможност за сключване на трудов договор между работодателя и група лица, непосредствено или чрез упълномощен от тях представител. В този случай за работодателя и за всяко лице от групата възникват същите права и задължения, както ако договорът би бил сключен с всяко едно от тях (чл. 61, ал. 3). Този така наречен групов трудов договор се използва в строителството, в селското стопанство, в туризма и др. Особеното при груповия трудов договор е, че от името на всички работници, които участват в бригадата (групата) трудовият договор се сключва от едно упълномощено от тях лице (бригадир, отговорник). При сключването на договора с работодателя отговорникът му предоставя списък на лицата, от името на които се сключва груповият трудов договор.

Въз основа на сключения единствен групов трудов договор се създават индивидуални трудови правоотношения между работодателя и всеки работник или служител - член на групата. Работата се разпределя между членовете на групата. Груповият трудов договор на практика създава улеснение в отношенията на страните по него като вместо примерно 30 индивидуални трудови договора се сключва един трудов договор с група от 30 работници. Този договор осигурява и по-голяма свобода при вътрешното разпределение на възложената за изпълнение от работниците работа - членовете на групата и тяхното разместване в нея.
И при груповия трудов договор ще трябва да се спази изискването на чл. 62, ал. 1 КТ за писмена форма на договора. И този договор се сключва преди постъпването на работа. И при сключване на групов трудов договор в 3-дневен срок от сключването или изменението и в 7-дневен срок от неговото прекратяване работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.
Задължението на работодателя по чл. 63, ал. 1 от КТ да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3 КТ до НАП, заверено от териториалната дирекция на НАП, важи и при сключване на групов трудов договор. Императивната правна норма на чл. 63, ал. 2 КТ която повелява работодателят да не допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по предходното изречение, намира приложение и при груповия труд.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група