Здравейте,
Не успях да се ориентирам:
от чл.26, ал.2 .............Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на неустойки и лихви с обезщетителен характер.
Мисля, че депозита, който не се възстановява, ако пътуващото лице не се появи, не е с обезщетителен характер и затова трябва да се начисли ДДС, и то 20%.
Не смятате, че депозита може да се приеме за неустойка по договора за настаняване или не смятате, че тази неустойка е с обезщетителен характер ?
Аз заложих, на това че доставка не е имало, защото обекта на доставка е услугата - хотелско настаняване. Такова не е получено от клиента, а доставчика е претърпял вреда от това, че е запазил стаята и не я е продал на друг клиент. От една страна липсва доставка, от друга имаме финансова неустойка за претърпяна вреда от неизпълнение на договор. Не се издава данъчен документ, а плащането се приема за неустойка с обезщетителен характер.
Не мога да си представя другия вариант. Издаваме фактура за неизвършена доставка, без да имаме и данните на лицето по фактурата (то спора тръгна точно от там). Или в договора за хотелско настаняване има някаква облагаема доставка за този случай, ако е така, то аз поне не съм запознат с договора.
За мен все пак основния спор е по-скоро дали това е депозит или авансово плащане.
Приятна вечер.