Здравейте,
Обръщам се отново към вас, тъй като винаги съм получавал най-точната и бърза реакция, за което съм ви много благодарна!
За тови казус, четох, четох, консултирах се със счетоводители, но нещата все още много си противоречат:
Съдружник съм в ООД, единствен управител без възнаграждение за личен труд. Подадала съм ОКД5 за регистрация, като СОЛ по ЕГН и булстат-а на дружеството на пълния процент. Нямам осигуряване на друго основание - труд. договор и тн. До тук всичко добре.
Сега ми се налага да извършвам и друг вид дейност (консултантска), която няма нищо общо с дейността на ООД-то. Това, което счетоводител ме посъветва е да се регистрирам, като упражняващ свободна професия и да издавам фактури. Направих регистрацията в БУЛСТАТ, но преди да подам ОКД5 за тази дейност, имам следните въпроси:
1. Трябва да се осигурявам на 2 основания ли, все пак и в 2та случая ще съм СОЛ?
Ако да:2. Има ли някаква особеност при подаване на ОКД5 за 2то основание? ЕГН в ляво и БУЛСТАТ т.е. ЕГН в дясно
3. 2 броя декларации обр. 1 ли да подавам и съответно да внасям авансово двойно осиг. и здравните вноски: един път върху 460, като управител и един път върху 460, като упражняващ свободна професия?
4. Съответно 2 броя декларации обр. 6 ли да подавам в края на годината?
Ако не:5. Водя се
самоосигуряващо се лице, което извършва дейности на различни основания и трябва да внасям авансовите си вноски за едно от основанията по избор?
6. Как да подам второто ОКД5 в този случай? По принцип ползвам ПИК и в ел. декларация няма поле за избор, по коя дейност т.е. БУЛСТАТ ще става осигуряването
7. Колко броя Декларации обр. 1 месечно трябва да подавам?
8. Колко броя Декларации обр. 6 трябва да в края на годината?
Благодаря!