Здравейте,
Имам СОЛ в едната фирма, постоянният му адрес беше във Варна, превели сме ги по ТД на НАП Варна.
Днес 14.02.17 разбрах, че на 25.01.2017 си е сменил постоянния адрес по л.к. в София.
Само, че осигуровките за 01/2017 на самоосигуряващото сме ги превели на 06.02.2017 естествено по сметката на ТД на НАП Варна, т.к. изобщо не знаехме за това.
Искаме само да прехвърлим внесените осигуровки от сметката на ТД на НАП Варна към тази в София. Обадих се на националния телефон на НАП, казаха, че от няколко години не ставало с прехвърляне - трябвало лицето да пусне искане за възстановяване и после да си ги внесе пак същите суми в НАп София (където е пост. му адрес)
Имам въпрос, ако плащаме осигуровки за 01/2017г. и реално до 25.01.17 офисът и задължението му е било към Варна офис, а само 6 календарни дни към новият му постоянен адрес, защо да е проблем? да бе знам, ще кажете - постоянния адрес към момента на плащане. А какво щеше да бъде ако си беше сменил постоянния адрес на 05.02.17 (т.е. за 01/2017 е бил със стария постоянен адрес) а плащане пак беше станало на 06.02.17?
Наистина ли трябва да подаваме искане за въстановяване и после да внасяме същите суми, или става с прехвърляне (все пак става въпрос за едно и също задължено лице по ЕГН и автоматично би трябвало ако в средата на месеца става промяната да си прехвърлят данни институциите)?