Не желая да прозвучи като заяждане и с оглед на това, че губите от времето си за да помогнете на мен (за което съм много благодарен), но цитираното заключението не е добре (или направо никак) аргументирано. Или може би аз не разбирам нещо..
Чл. 12:
(1) Облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9, когато е извършена от данъчно задължено лице по този закон и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице, освен в случаите, в които този закон предвижда друго.
(2) Доставката, по която получателят е платец на данъка по глава осма, не подлежи на облагане от доставчика.
Изхожда се от това, че доставката не се извършва в страната, затова не влиза в облагаемия оборот. Това според мен не е вярно. Същия член ясно се казва, че доставките с нулева ставка са облагаеми - както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице.
Вече клоня към тезата, че е редно след достигане на оборот от 50.000 при доставки на услуги към трети страни, макар и облагаеми с нулева ставка да следва регистрация по ЗДДС.