Пенсионери

05.06.2019, 13:41 1837 4

05.06.2019, 13:41
Публикации: 7 / 0
Здравейте,
Имам следният казус. Преди време (още не съм работила в конкретната фирма) е ползвана финансирана програма от Агенцията по заетостта за 6 месеца.  Естествено, при назначаването, служителите не са представили всичките си трудови книжки, а последната и стажът, който е вписан в ТД не е реален. Трудовите договори са прекратени след изтичане на уговореният срок. Получихме покана от единият от служителите, за изплащане на обезщетение в размер на 2 брутни заплати, защото през периода е придобил право на пенсия. Платихме си ги по живо, по здраво, без разправии (след консултация с юрист). Въпроса ми е, как да се предпазим от този тип проблеми? Има ли вариант за достъп до трудов и осигурителен стаж на служителите от страна на работодателя? - НОИ ме прехвърляха по телефоните и никой не успя нищо да отговори.
#1 | 05.06.2019, 13:50
Публикации: 9299 / 1558
Единствения достъп до трудовия и осигурителен стаж на работника е чрез трудовата книжка. Информацията там е недостатъчна, имайки предвид, че е в нея не се включва стажа като се СОЛ, казармата, окупения стаж и т.н. Други документи може да получите само по волята на работника.
При достатъчно малко ЕГН винаги трябва да си имате едно наум.
#2 | 05.06.2019, 14:15
Публикации: 1302 / 183
Ако на работника е изплатено обезщетение по чл. 222 (3) от КТ то би следвало да се впише в ТК на предназначената за това страница, мисля че беше 26.
Някои колеги вписват там дори обезщетенията на осн. чл. 224, което не мисля, че е правилно, но то си е мое мнение.
Дали лицето е придобило право на пенсия за ОСВ по време на действащ ТД при вас можете да разберете с официално запитване към НОИ и те ще ви отговорят.
Правила съм го, дават информация.

Но понеже въпросът ви е как да се предпазим от този тип проблеми? искам да го поразширя малко.
За вас не е проблем, ако ситуацията е такава, каквато я описах по-горе. Придобил е правото при вас, изплащате и записвате в ТК, толкоз...
Друго би било, обаче, ако лицето е придобило право при предишен работодател и няма вписване за обезщетение в ТК.
В този случай наистина няма как да разберете дали се е възползвал и предишния колега не го е вписал или не се е възползвал.
При пропуск от предишния колега ще го получи още веднъж от вас, което си е чиста проба измама. :noexpression:
Е, ако сте по-упорити, ако имате съмнения, ако предишната фирма все още съществува и към тях бихте могли да пуснете едно писмено запитване, но казусът става обвързан с прекалено много ако...
#3 | 05.06.2019, 14:26
Публикации: 4368 / 719
Друго би било, обаче, ако лицето е придобило право при предишен работодател и няма вписване за обезщетение в ТК.
Тук малко не ми стана ясна тезата - ако при предишния работодател работникът е придобил право на пенсиониране, напуснал е, но работодателят му не е платил обезщетението, и работникът почва при мен (с вече придобито право) - при напускане аз трябва да му платя обезщетение, което е трябвало да плати предишния работодател?
#4 | 05.06.2019, 14:56
Публикации: 1302 / 183
Е, то точно в това е проблемът (а и парадоксът), bobo!
Нормативната уредба не третира въпроса кой трябва или е трябвало да изплати обезщетението, а само при какви обстоятелства се изплаща.
Споделям малко опит, просто:
- назначаваме работник, не знаем, че е пенсионер. Освобождаваме го и той веднага си подава заявление за изплащане на обезщетението с копие от ПР. Няма запис в ТК за изплатено обезщетение. НОИ потвърждават, че е пенсионер, старата му фирма не съществува. Отказахме, осъди ни, изплатихме.
- идентично, но старата фирма съществуваше, писах писмо, отговориха, че не са изплатили, защото не е подал заявление при напускането. Пак платихме.
- идентично, забравили да запишат. Отговориха, обаче че са платили с копие от ведомостта. Не платихме.

Както много пъти съм казвала, не можем да се оплачем, че работата ни е скучна...  :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група