Отдаване под наем, чрез регистрация в AirBnB

30.08.2019, 11:19 3432 5

30.08.2019, 11:19
Публикации: 7 / 0
Фирма ЕООД, регистрирана по ДДС отдава под наем помещение за гости, чрез регистрация в AirBnB. Получихме първия превод през м. август,нямаме фактура.
В дневника за продажби  ще го отразя с протокол за само начисляване  на ДДС.
По кой чл .трябва да е  протокола и в кои колони трябва да се отрази ?
Моля за Вашето компетентно мнение и предварително благодаря.
#1 | 30.08.2019, 16:34
Публикации: 668 / 83
Здравей,

не отговарям напълно, но вижте този линк за фактури: https://www.airbnb.com/help/article/438/where-do-i-find-my-vat-invoice

ако може да ви помогне да си ги свалите.
#2 | 30.08.2019, 17:27
Публикации: 7 / 0
Благодаря, мисля че ще ми е от полза.
#3 | 09.08.2021, 00:53
Публикации: 2 / 0
По член 117 е протокола. Въвежда се в двата дневника, ако е без ДДС, Дневник ПОКУПКИ, кл.10. и кл.11.  Дневник Продажби, кл.14. и  кл15.   Ако фактурата е с ДДС само в Покупки , кл. 09.   
http://bqlden.mypressonline.com/airbnb.html
#4 | 16.08.2021, 15:18
Публикации: 1 / 0
Здравейте! Моля за Вашето съдействие относно разясняване на ситуация. Физическо лице ще регистрира в AirBnB и Booking имот, който ще се отдава за временно настаняване (нощувки). Единият посредник иска да бъде въвден ДДС номер. Лицето няма фирма и касов апарат. Как този ДДС номер може да бъде заявен и доходите по какъв начин трябва да бъдат декларирани, за да не подлежи лицето на санкции според ЗДДС? Благодаря предварително!
#5 | 16.08.2021, 15:23
Публикации: 540 / 74
От сайта на НАП:

Процедура по регистрация
Регистрацията се извършва след като подадете заявление за регистрация по образец в компетентната териториална дирекция на НАП или по електронен път. Заявлението трябва да съдържа основанието за регистрация, като към него прилагате документи, определени в правилника за прилагане на закона. Заявлението се подава:

лично, когато данъчно задълженото лице е дееспособно физическо лице или едноличен търговец;
от лице с представителна власт по закон, когато данъчно задълженото лице е юридическо лице или кооперация;
от лице с представителна власт съгласно учредителен договор, когато данъчно задълженото лице е неперсонифицирано дружество или осигурителна каса;
от акредитиран представител по чл. 135;
от лице, което е изрично упълномощено за това от лицата по т. 1, 2, 3 и 4 с нотариално заверено пълномощно;
от адвокат, изрично упълномощен за това от лицата по т. 1 – 4 с писмено пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата.
Заявлението за регистрация може да се подаде по електронен път. То трябва да съдържа основанието за регистрация, като към него се прилагат документи, определени в правилника за прилагане на закона. При заявяване на регистрация по избор (чл. 100, ал. 1 и 2 от закона) при заявяване за вписване на първоначална регистрация пред Агенцията по вписванията лицето не прилага справка за облагаем оборот

Регистрация по избор, можете да заявите и пред Агенцията по вписванията, като подадете заявление, в което посочвате основанието за регистрация. Към заявлението прилагате документи, определени в правилника за прилагане на закона. При заявяване за вписване на първоначална регистрация пред Агенцията по вписванията, не прилагате справка за облагаем оборот.

В срок 7 дни от постъпване на заявлението органът по приходите извършва проверка на основанието за регистрация.

В срок 7 дни от приключване на проверката органът по приходите издава акт, с който извършва или мотивирано отказва да извърши регистрацията.

Регистрацията по чл. 97, 97а, 98 и 99 се извършва от органа по приходите в 3-дневен срок от подаване на заявлението за регистрация.

В кои случаи органът по приходите може да откаже регистрация по ЗДДС, вижте в заглавие: "Отказ от регистрация" по-долу в текста.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група