Здравейте,
Фирма иска да закупува стока от физическо лице, като плащането е в брой. Стоката се купува главно на търгове в интернет и от други физ. лица, повечето от чужбина, поради което данъчни фактури за нея няма за съжаление.
Физическото лице има кочан с фактури и кочан касови бележки, но няма касов апарат и касова книга. Да се прави банкова сметка специално за целта също е вариант, но най-краен.
Някой има ли опит за да е всичко точно от данъчна гледна точка как да постъпим в този случай? Все пак към фактурата трябва да има платежен документ за да е валидна, а ще се плаща в брой.
Физическото лице ще декларира в ГДД по чл. 50 тези му доходи в Приложение 2, като доходи от търговска дейност и ще му се обложат с 15% данъчна ставка. Тук много моля, ако някой има скорошен опит да сподели да ще трябва и доосигуряване да се плаща, освен данъчната ставка? Защото от тази година имало изменения да се плаща и доосигуряване, но не съм сигурен че найстина ще искат. Явно е въпрос на тълкувание и зависи на кой данъчен попаднеш и как е информиран. Здравно 8% + социално 14.4% + ДЗПО 5% ако си спомням правилно. Ако се плаща доосигуряване със сигурност, то тогава изобщо няма да искаме това лице да ни продава. Няма никаква изгода дохода му да се обложи с такъв висок процент осигуровки, това е направо безумие от страна на НАП. Продаш нещо за 1000 лева и ако нямаш разходна фактура плащаш 383 лева налози. Аз лично по Приложение 6 за доходи от друга дейност имах нещастието освен 10% данъчна ставка да ме карат да платя и 8% здравно доосигуряване преди 2 години, въпреки че плащам здравно и като фирма. Не знам защо само здравно по Приложение 6, без останалите. Със сигурност знам, че има хора, които не са ги карали да плащат доосигуряване за доходи по ЗДДФЛ. Взели са им само ставката. В еди кой си НАП в София. Въпросните хора се водят безработни при това, с доходи от продажби. Пък мен ме накараха да платя и здравно в териториалното, където аз съм разпределен.