9% и или 20% ДДС

30.06.2020, 11:20 4646 5

30.06.2020, 11:20
Публикации: 105 / 7
Здравейте,
чета указанията на НАП, относно намалената ставка на ДДС.
1.1 Легални определения - .... приготвена или неприготвена храна и/или напитки за човешка консумация, следвани от достатъчно подпомагащи услуги, които позволяват незабавното им консумиране." -   понатам е обяснено какво включват "подпомагащи услуги" и условията на които трябва да отговаря обекта, за да въведе 9% ДДС. Ясно е, че за спиртни напитки, вино и бира, както и коктейли, в които са вложени ставката остава 20%.
Следователно -
 1. хотел /той си е с 9% за нощувките/, с лоби бар - който има маси за сядане и услуга по сервиране /само/ на напитки за клиентите - ще приложи 9% ДДС за всички напитки без алкохолните?
2. Сладкарница - предлагаща торти и напитки, но на самообслужване- остава на 20%- защото не приготвя храната на място, има няколко маси за сядане, но те са на самообслужване?
Вашето мнение?
#1 | 30.06.2020, 12:29
Публикации: 105 / 7
Колеги, какво е вашето тълкувание?
#2 | 01.07.2020, 10:45
Публикации: 684 / 83
Мнение - да направите промени са да взлезете в условията. Продавача, не може ли да ги сервира? Сладкарници в търговски центрове, ще могат да ползват 9%.
#3 | 13.07.2020, 15:52
Публикации: 2 / 0

Колеги, какво е вашето тълкувание?
Колега, според мен не сте прочели ясно тълкуването на НАП - там е казано, че независимо от типа на заведение / ресторант, механа, пицария, сладкарница, бистро/, дори те да са на самообслужване, щом отговарят на критерия за ресторантьорска услуга то те се ползват от 9% ставка. Моля препрочетете си разясненията и сам ще се убедите в това.
#4 | 13.07.2020, 15:53
Публикации: 2 / 0
Колеги, какво е вашето тълкувание?
Колега, според мен не сте прочели ясно тълкуването на НАП - там е казано, че независимо от типа на заведение / ресторант, механа, пицария, сладкарница, бистро/, дори те да са на самообслужване, щом отговарят на критерия за ресторантьорска услуга то те се ползват от 9% ставка. Моля препрочетете си разясненията и сам ще се убедите в това.
#5 | 13.07.2020, 16:22
Публикации: 55 / 12
Точно така - рестораньорската услуга не включва само обслужване. Фактите са, че са предоставени прибори, маси, столове, климатична инсталация, продавач (който може да консултира относно вкуса на храните и да прави препоръки) и прочие. За мен следва да продавате на 9%, в складкарницата.

Четох разнопосочни мнения относно вода и безалкохолни, те май ще останат на 20%?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група