Договор за управление

27.04.2012, 21:56 11385 7

27.04.2012, 21:56
Публикации: 16 / 0
Днес проверявам данните на  ООД в Търговския регистър, защото ще започва дейност и единият от съдружниците иска да се самоосигурява. Другият няма да упражнява дейност в дружеството. Вписан е и договор за управление на името на съдружника, който иска да се самоосигурява. В договора за управление е записано, че управителят няма да получава възнаграждение за управлението на дружеството. В същото време пише, че управителят има право да получава договореното възнаграждение. Съдружникът ще работи сам и няма да има нает персонал, т.е. ще извършва в дружеството и други дейности освен управлението.  Подлежи ли на осигуряване и на двете основания - като управител и като съдружник, упражняващ личен труд?
#1 | 28.04.2012, 07:43
Публикации: 6403 / 1130
Изпълнителите по договори за управление и контрол на ООД са задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица. Т.е. ДУК е приравнен на трудовия договор по отношение на осигуряването. Ако не получава възнаграждение по ДУК, няма да дължи осигурителни вноски на това основание, но ще трябва да внася осигуровки за доходът, получен от полагането на личен труд, които са същите като при трудов договор.
Що се отнася до другия съдружник, собствениците или съдружниците в търговски дружества са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт. Това означава, че и той трябва да се осигурява.
Задължението за осигуряване възниква при започването на дейността, което съдружниците декларират пред НАП в седемдневен срок с  образец ОКд–5.
Авансовите вноски са върху избран осигурителен доход от 420 лв. до 2000 лв. като за СОЛ, които получават доходи от дейности на различни основания, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, върху не повече от 2000 лв., в следния ред:
1.доходи от трудови и/или служебни правоотношения по договори за управление и контрол и други
2.осигурителен доход като собственици или съдружници в търговски дружества
3.доходи за работа без трудово правоотношение.
#2 | 28.04.2012, 09:11
Публикации: 16 / 0
Здравейте, irenabrili. Благодаря Ви за отговора, макар и всичко това да ми е известно. Може би не съм успяла да обясня от къде идват притесненията ми.  В договора за управление е записано едновременно, че управителят няма да получава възнаграждение и че управителят има право да получава възнаграждение.  Ясно ми е, че ако има възнаграждение, дори и един лев, има осигуровки като управител. Ако няма възнаграждение - няма и осигуровки по договора за управление. Но в договора са записани и двете положения. От тук идва и колебанието ми.
И малко извън темата:
ще трябва да внася осигуровки за доходът, получен от полагането на личен труд, които са същите като при трудов договор.

С това не съм съгласна в два аспекта - 1. - Дори да няма никакъв доход за положен личен труд, осигуровки ще има, след като се полага труд. И 2. - осигуровките за положен личен труд не са същите, както осигуровките при трудов договор.
#3 | 28.04.2012, 09:48
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте Стефи,
В договора за управление е записано, че управителят няма да получава възнаграждение за управлението на дружеството. В същото време пише, че управителят има право да получава договореното възнаграждение.
Аз това си го превеждам от юридически език като "има право да не получава възнаграждение като управител". Тези юридически бродерии често ни поставят в положението на "изгубени в превода", нали? :smile1:
Колкото до личения труд, имах предвид облагането, ако получава възнаграждение за този труд по договор.
#4 | 28.04.2012, 10:30
Публикации: 16 / 0
"има право да не получава възнаграждение като управител"

Същото така може да се преведе и като " има право да получава възнаграждение като управител".  За съжаление така го преведе и адвоката, който е писал договора - може да получава, може и да не получава. А на мене ми трябва превода на НАП, за да мога да взема категорично решение. Подозирам обаче, че и превода на НАП, ако поискам официален такъв, ще бъде също толкова двусмислен.
#5 | 28.04.2012, 10:54
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
В договора за управление е записано, че управителят няма да получава възнаграждение за управлението на дружеството. В същото време пише, че управителят има право да получава договореното възнаграждение.

Да не би да става въпрос за техническа грешка в този договор? Стават и такива неща. Защо не го анексирате, за да стане ясно дали ще получава или няма да получава възнаграждение по този договор?

Иначе принципното становище е има възнаграждение по ДУК - има и осигуровки. Няма възнаграждение - няма осигуровки. Но като СОЛ - трябва, ако извършва труд в дружеството.

Форумите на КиК Инфо са място за позитивно мислещи хора, готови да откликнат с професионален съвет, да споделят мнение или зададат въпрос без да се притесняват :)

Весели празници!
#6 | 28.04.2012, 12:12
Публикации: 16 / 0


Форумите на КиК Инфо са място за позитивно мислещи хора, готови да откликнат с професионален съвет, да споделят мнение или зададат въпрос без да се притесняват :)

Весели празници!

Уважавам желанието Ви да не Ви притеснявам с въпросите си по празниците. Весели празници и на Вас!
#7 | 02.05.2012, 11:28
МамаБожка
В договора за управление е записано едновременно, че управителят няма да получава възнаграждение и че управителят има право да получава възнаграждение.

Това малко йезуитски е написано, но имайки предвид кога управителя има право да получава възнаграждение, мисля че въпроса е отработен. За да получава той възнаграждение като управител, то трябва да има договор с него сключен в писмена форма от името на дружеството  чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик


Чл. 141. (1) Управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание.

(7) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група