Здравейте колеги!
Моля, който се е сблъсквал с подобна ситуация или е наясно каква е законната процедура да ми помогне... Случаят е следния :Едноличен Търговец бракува в КАТ товарен камион/месеца е април 2021г./ в САП и ДАП камиона е напълно амортизиран.Прави се протокол за бракуване и се отпиства камиона със Дт с-ка 241/ Кт с-ка 205 със първоначалната стойност на актива която е и набраната амортизация. Собственика на ЕТ възнамерява да ликвидира камиона и да го предаде за скраб на по късен етап когато работниците са по-свободни /заетостта на работниците е сезонна-транспортна фирма/.Ликвидацията е предприета през м.02,2022г.Счетоводител съм на фирмата от 01.2022г.Смятам ,че бракуваният камион би следвало да се заведе задбалансово до момента на разкомплектоването и ликвидирането му.Нямала съм такъв случай в практиката си и не съм сигурна правилно ли разсъждавам.Възможно ли е/законно ли е да се проточи този процес толкова във времето? И ще бъде ли вярно ако заведа камиона задбалансово със задна дата преди да е направено годишното приключване, примерно Дт-ска 961 Кт с-ка 990 ?