Здравейте,
От началото на годината до м. август съм работил на свободна практика по неформални граждански договори с месечни хонорари под МРЗ след приспадане на нормативно признатите разходи. Декларирал съм и съм платил авансов данък по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ за първите две тримесечия. През това време съм плащал само здравни осигуровки в минималния размер за безработни лица.
В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.
За м. август и м. септември, работодателят ми е внесъл дължимите здравни и социални осигуровки.
Въпросът ми е дали трябва да декларирам и плащам авансов данък за третото тримесечие, щом внесените през същото тримесечие осигуровки от работодателя (които се приспадат) надвишават многократно размера на авансовия данък, който би се получил като се сметне (ще се получи отрицателна стойност)?
За годишната данъчна декларация ми е ясно, че трябва да включва и двата вида доход в съответните приложения.