Учредено срочно, възмездно право на ползване

27.07.2023, 00:46 573 3

27.07.2023, 00:46
Публикации: 58 / 2
Здравейте,
Имам нужда от помощ, защото ми дойде на главата казус, който се е развивал в течение на 2 години. Казуса е следният:
Моля за коментар по долуописаната фактическа обосновка и въпросите към нея. И двете дружества са регистрирани по ЗДДС.
- На 09.06.2021 г., ЕТ Иван ИВанов в качеството си на учредител, учредява в полза на дружество А ЕООД, възмездно, срочно право на ползване за срок от 10 години, по описаните недвижими имоти: (поземлен имот, с трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ниско застрояване /до 10m/, образуващ УПИ, ведно с построената върху имота сграда с предназначение „промишлена сграда“ .
- Учредителят дава право на приемателя да извърши изцяло със собствени сили и средства и за своя сметка, реконструкция и основен ремонт, свързани с ползването, експлоатацията и поддържането на съществуващата сграда.
- С настоящият нотариален акт, страните се съгласяват и договарят, че направените до момента, разходи за реконструкция и основен ремонт на съществуващата сграда, да бъдат изцяло за сметка на приемателя.
- Правото на ползване се учредява за сумата от 9550 лева ( в НА е записано:сумата учредителят е получил изцяло от приемателят в брой), НО се оказва, че ЕТ няма касов апарат, т.е. няма издадена фактура. Фактура е издадена едва сега през април 2023 и се плаща по банков път. данъчната оценка на имотите е 10605.10 лева, а на правото на ползване е 9544.59 лева.
- ЕТ Иван Иванов и дружество А ЕООД са свързани лица (баща – син).
На 13.08.2021 г., дружество А ЕООД, получава разрешение за строеж, като към днешна дата още не е започнал самия строеж.
Очаква се в началото на месец септември 2023 година да започнат строителните дейности.
Възникват ми следните въпроси и имам отговори, но с известни колебания:
-Като ДНМА актив ли се явява за дружество А ЕООД или като разход учреденото право на ползване. В коя сметка трябва да се посочи и къде в Баланса и в Отчета за приходи и разходи намира отражение учреденото право на ползване и полученото разрешение за строеж Кой сметките използвате.
-С каква стойност трябва да се заведе учреденото право на ползване и завеждам ли в баланса правото на ползване на имотите, с данъчна оценка 10605,10лв.
Предстоящите разходи за изграждане и ремонт на сграда, в кои сметки трябва да се отразят, ще
представлява ли актив за А ЕООД и съответно срок за амортизация до изтичане на 10те години от учредено право ли се считат или 10 години от Разрешение за ползване. Тук мисля да ги заведа в см.613, да натрупам разходи и след Акт 16, да я заведа като ДНМА и да амортизирам до остатъка от 10 години.
Дружеството А ЕООД, ще ползва ли данъчен кредит за всички разходи за изграждане и ремонт, имайки предвид, фактурата издадена от ЕТ е с начислен данъчен кредит. Тук се колебая дали няма да се приеме, като безвъзмездна стока/услуга и да няма признат данъчен кредит.
След изтичане на 10 години от учреденото право на ползване възниква ли задължение за връщане на данъчен кредит за Дружество А ЕООД- тук съм наясно, че възниква и именно, защото после трябва да правя корекция на данъчен кредит на безвъзмедна реконструкция и изграждане на сграда, се колебая дали разходите от страна на лицето, на което е учредено правото ще има право да приспада данъчен кредит за всички материали, които ще влага в тази сграда по време на изграждане. Тук малко ме притесняват чл.70 и чл.71 от ЗДДС.
Благодаря, че ме изчетохте!
#1 | 27.07.2023, 12:15
Публикации: 9 / 1
Много интересен казус, бих се радвала някой знаещ да се включи :hmmm: :smile1:
#2 | 27.07.2023, 15:43
Публикации: 2116 / 147
Не става с учредено право на ползване на нещо, да имаш и право на строеж.
Тези баща и син нямат нито счетоводител, нито адвокат.
Да не говорим, че не са наясно от правна и от счетоводна гледна точка как се третират тези сделки.
#3 | 27.07.2023, 22:41
Публикации: 58 / 2
Не става с учредено право на ползване на нещо, да имаш и право на строеж.
Тези баща и син нямат нито счетоводител, нито адвокат.
Да не говорим, че не са наясно от правна и от счетоводна гледна точка как се третират тези сделки.
Мога да твърдя, че са имали счетоводител, защото лично се запознах със счетоводителката. И адвокат са имали, защото той е посъветвал да се оформи така тази сделка. Че и документ с разрешение за право на строеж имат и него ми донесоха. Ей така всичко накуп се изсипа. Счетоводителката си остава такава в ЕТ, а искат аз да съм на ЕООД. Сега счетоводителката, както каза, аз съм си чиста, защото при мен няма да се прави нищо, ти му мисли...Чакам отговор от данъчен експерт, платена консултация, за да видя какво ще каже, но исках да видя и мнения на хора, които са имали подобни казуси. Мен ме притиска времето, защото трябва със задна дата да изготвям Баланс и ОПР за 2021 и 2022 за пред банката, защото няма такъв. Подадено е нещо за 2022, което само колкото да се спазят срокове, и сега ще подавам корекция с реални данни. Но банката иска отчети до понеделник, на финала са да отпуснат кредит за материалите по строежа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група