Малък семеен бизнес управител

02.02.2024, 16:52 292 3

02.02.2024, 16:52
Публикации: 13 / 0
Здравейте,
Имам нужда от съвет от по-опитни от мен. Със съпруга ми имаме малък семеен бизнес, до момента той се самоосигуряваше като управител, но нямаме сигурен доход всеки месец и понякога изкарваме дори за осигуровките и взехме решение временно да спрем да работим. Това, което трябва да подам към НАП е ОКД-5, но коя отметка трябва да цъкна ? Прекъсвам или Прекратявам дейност? И другия ми въпрос в тази връзка е мога ли да подам прекратяване от 01.02 при положение,че на 01.02 сме получили регулярна фактура от куриер, която ще платим днес?
В момента, в който решим отново да работим до колкото смятах ще ни е по-изгодно ако аз съм самоосигуряващо се лице - управител ( дохода ми е около 3500 бруто), а той на трудов договор 2 или 4 часа. Това, което ме притеснява обаче е, че в момента съм втора година по майчинство, но работя и получавам половината майчинство, ако се самоосигурявам трябва ли да подавам някакви декларации и това ще прекрати ли получаването на майчинството.
Много благодаря предварително на всички изчели до край и отзовали се!
#1 | 02.02.2024, 17:25
Публикации: 9381 / 1578
Прекъсвам
Може от 01.02. ,но добре обмислете тази фактура свързана ли  е с дейност и кога е била дейността.
ако се самоосигурявам трябва ли да подавам някакви декларации - естествено. Поне ОКД5 и Д1
това ще прекрати ли получаването на майчинството - нали вземате половината. Ще си го вземате.
той на трудов договор 2 или 4 часа - и това го обмислете. Не ми се мисли, ако ТД е с работно време от 8,00 до 12,00, а от ИТ дойдат на проверка в 15,00 или събота и заварят съпруга Ви на работното място
#2 | 02.02.2024, 17:43
Публикации: 13 / 0
Фактурата е от Спиди за куриерски услуги и такси за плащания с карта за м.Януари.
Ако се самоосигурявам трябва ли да подавам някакви декларации - естествено. Поне ОКД5 и Д1 - тук имай предвид декларации относно майчинството.
Това не бях обмислила, че ако е на трудов договор трябва да има работно място. Работим от вкъщи, работното място е гараж, който се ползва освен за работата на фирмата и за лични цели. Не ползваме никакви разходи в тази връзка. Може ми някакъв допълнителен договор за работа в определени дни ще е по-удачен, ще съм благодарна ако дадете и вие идея какъв може да е договора, работата е малко специфична, гравираме дървени предмети основно, прави се файл на компютър и с това нашата работа свършва. След това машината е на ход.
#3 | 02.02.2024, 18:30
Публикации: 9381 / 1578
Нали ползвате 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 години точно за това, че не ползвате отпуска, а работите. Това обезщетение ползвате само на едно основание. В случая по ТД. Като СОЛ не подавате нищо в тази връзка.

След това машината е на ход - е, тя може би наистина работи сама, но все някой я зарежда, наблюдава, поема готовия продукт... После го опакова, изпраща...
Най-евтино е СОЛ с прекъсвания когато няма работа /да не кажа продажби или друга очевидна дейност/.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група