Интрастат и дистанционни продажби?

18.04.2024, 14:29 278 2

18.04.2024, 14:29
Публикации: 81 / 7
Здравейте,
не можах да намеря информация дали се попълва интрастат декларация при тристранни операции на стоки. Тоест БГ фирма купува стоки от фирма Х регистрирана в ЕС и стоките тръгват от въпросната държава членка на фирма Х до фирма У отново регистрирана в друга държава членка на ЕС. Стоките не минават България и поради това се декларират като дистанционни продажби. Питането ми е имаме ли задължение да подаваме интрастат декларация?
#1 | 19.04.2024, 11:01
Публикации: 185 / 9
Когато едно лице е посредник в тристранна операция, много често в СД по ЗДДС  не попълват колоната посредник в тристранна операция. Когато българско дружество е посредник в тристранна операция няма физическо преминаване на стоки през границата на България. Често пъти лицата начисляват ДДС, като издават протокол по реда на чл.117 от ЗДДС за фактурата, която им е издал прехвърлителят и като основание за издаване на протокола посочват ВОП. В този случай няма осъществен ВОП, и българското дружество не следва да издава протокол за самоначисление, защото е посредник в тристранна операция, ДДС се дължи от придобиващия. Само в случаите, в които се окаже, че придобиващият не е начислил дължимия ДДС за съответната доставка, дължимия данък ще се търси от посредника в тристранната операция, т.е от българското дружество. Във ВИЕС декларациите, посредниците трябва да отбелязват, че са посредник в тристранна оперция, което много от дружествата не го правят, а посочват ВОД на стоки
#2 | 19.04.2024, 17:29
Публикации: 81 / 7
Ясно ми е че се декларират като дистанционни продажби в СД. Питането ми е за Итрастат декларациите, защото за тях не намерих информация.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група