Получено кредитно известие за разход при придобиване на ДМА

Вчера в 23:57 14 0

Вчера в 23:57
Публикации: 2 / 0
Привет,

Ситуацията е следната. Фирма Х изгражда Фотоволтаична централа чрез възлагане на фирма изпълнител. Всички договорени отношения с изпълнителя по договора и респективно всички издадени фактури се осчетоводяват по дебита на 613 сметка Разходи за придобиване на ДМА. Там са включени и всички други съпътстваши разходи като например такса към електроразпределителното дружество за присъединяване на обекта. По време на строежа е заплатена така наречената такса за присъединяване която е в размер на 1600лв с ДДС. Актива е въведен успешно в експлоатация през 2023 година и започват да текат амортизации. През текущия месец Юли 2024, Фирма Х получава протокол от електроразпределителното дружество, че тази сума от 1600лв за присъединяване е била прогнозна  и в протокола пише, че реално направените разходи за присъединяване на обекта са 1300лв с ДДС. Служителите на Електроразпределителното дружество издадоха Кредитно известие за фактурата на стойност 1600лв и с днешна дата издадоха фактура с реалната стойност за присъединяването като разликата ще бъде върната на Фирма Х по банков път.

Въпроса е следния:
Как най-правилно да се осчетоводи кредитно известие и съответно последващата фактура с реалната стойност като актива е вече заведен и се амортизира от повече от година. Реално Фирма Х трябва да намали стойността на актира с нетната разликата от горепосочените суми но не сме сигурни точно как да се случи това.

Обмисляхме вариант в който да се осчетоводи Кредитното по следния начин:

Кредитно Известие
дт602 - кт401
дт4531             със знак Минус

Фактура
дт602 - кт401
дт4531             със сумата от фактурата.

така по дебита на 602 ще останат едни (Минус 250лв.) По този начин при приключване на разходи по икономически елементи ще се намалят разходите със 250лв и ще заплатим тези 25лв данък който ще си приспаднем при пълното амортизиране на актива в последствие.

Това правилно ли е или е редно да се промени цената на самия актив и ако е така, как точно да го сторим.

Поздрави и Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група