Служител отказва да изпълнява трудово задължения, поради здравословно състояние

27.10.2024, 11:02 597 3

27.10.2024, 11:02
Публикации: 1 / 0
Служител е преместен на ново работно място (длъжността/позицията остава същата), на което отказва да извършва служебните си задължения с твърдението, че здравословното му състояние не му позволява, като е представено становище от личен лекар, липсва трудоустрояване.  СТМ се произнася като посочва, че може да изпълнява длъжността на новото работно място, и че препоръките от лекар са спазени. Ще съм благодарна за споделяне на опит при подобна ситуация и какво следва: официално уведомление на служителя с писмо за становището от СТМ или само устно е достатъчно, ако продължи да не изпълнява задълженията си – констативен протокол със свидетели и стартиране на дисциплинарно производство? Служителят е с ниско ниво на трудово представяне и изключително лошо поведение, с множество отсъствия поради болнични, има и обжалвани – отменени. Целта е да се прекрати трудовото правоотношение, но не разглеждаме да е по чл.331 КТ
#1 | 27.10.2024, 19:10
Публикации: 3152 / 426
Всичко писмено.
Документирате абсолютно всичко.
Реално лицето не извършва трудовите си задължения. Не съм се задълбочавала в материята, защото не ми се е налагало, но не мисля, че лекар може да постави условия на труд.
#2 | 28.10.2024, 10:44
Публикации: 1719 / 209
Служителят е с ниско ниво на трудово представяне и изключително лошо поведение
Не уточнявате това поведение има ли връзка със заболяването. :hmmm:
#3 | 03.11.2024, 09:43
Публикации: 1 / 1
Становище от личен лекар не е основание за предприемане на мерки за облекчаване на работата, но ако има предписание за трудоустрояване от личен лекар (става с болничен лист за трудоустрояване и може да бъде до 1 месец) вече въвежда задължение.

Задължително спазвайте всички изисквания на КТ по отношение на процедурата за налагане на дисциплинарно наказание.

Ако се стигне до досциплинарно  уволнение, проверете дали лицето не боледува от болест, при която се ползва закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, за да се спазят изискванията на Наредба № 5 за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група