Право на обезщетение за безработица

Вчера в 15:18 161 4

Вчера в 15:18
Публикации: 217 / 9
Нали СОЛ не се осигурява за безработица и няма право на обезщетение за това. 
Въпросът ми е ако лице, което получава обезщетение за безработица ще загуби ли правото си на да получава обезщетение в случай, че започне да се самоосигурява във фирмата си, където не полага личен труд и не получава други възнаграждения от там ?
#1 | Вчера в 16:01
Публикации: 9758 / 1675
ще загуби

КСО
Чл. 54д. ((1) Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява при:
1. започване на трудова дейност, за която лицето подлежи на задължително осигуряване по този кодекс, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда или законодателството на друга държава;
#2 | Вчера в 16:07
Публикации: 217 / 9
Точно това ме обърква "трудова дейност" - да си управител равнозначно ли е на това да извършваш трудова дейност?

#3 | Вчера в 17:18
Публикации: 12250 / 2283
Вижте ЗДДФЛ, Допълнителни разпоредби §1 т.26.
#4 | Вчера в 17:53
Публикации: 9758 / 1675
Точно това ме обърква "трудова дейност" - да си управител равнозначно ли е на това да извършваш трудова дейност?
КСО
чл.4, (3) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
2. лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, ......;

Е, нали управляващия собственик или съдружник се самоосигурява именно по силата на чл.4/3/2 защото упражнява трудова дейност във фирмата си.

Спирането на обезщетението за безработица възниква от факта, че вече подлежи на задължително осигуряване по КСО, а не че дейността, която почва да упражнява е по трудово, нетрудово или приравнено на трудовото правоотношения.
Ако започне да управлява по ДУ - основанието ще е по чл. 4 /1/7 и пак ще спре обезщетението за безработица.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група