Съвет за предизвестие и молба за взаймно съгласие

25.01.2025, 14:07 242 18

25.01.2025, 14:07
Публикации: 13 / 0
Здравейте, искам да напусна с предизвестие и молба за взаймно съгласие, обаче мога да говоря с началника чак понеделник (без това иска да говори с мен справям се най-зле от трите смени), като искам да питам проблем ли е като пусна предизвестие и остават 2/3 дни до започване на 6-ти месец!? (дано не е проблем) имам предвид мине предизвестие и остават 2/3 дни..
#1 | 25.01.2025, 14:20
Публикации: 9864 / 1707
"Предизвестие" и "молба по взаимно съгласие" са две различни неща.
Едното е предизвестие за прекратяване на договора по Ваше желание /чл.326/. Работодателят не може да откаже, но трябва да отработите предизвестието.
Другото е по чл. 325, ал.1, т.1 и работодателят може да не се съгласи. Ако се съгласи, договорът може да се прекрати веднага
#2 | 25.01.2025, 14:23
Благодаря, нямам много опит в нещата на 21г съм. Значи да разбирам, че няма да имам проблем нещо с това, че остава 2/3 дни до края на 6-ти месец стига да го изработя? Просто да кажа, че искам да пусна предизвестие и като дойде време ще напише в трудовата взаймно съгласие и така?
#3 | 25.01.2025, 14:36
Искам да попитам също, ако някой иска да отговори извън темата. Това, че имам две работи едната 1м другата 1м и 19 дни нали мога да не ги казвам на интервю и споменавам в сиви, на двете не се справях,но на първата нямах желание. А, на втората над 2 седмици даже да е било нямаше кои и къде да ме обучи дойде после и ме бута ментално все едно нарочно да напусна махна се и се научих, ама не правих норма. Пречка ли са този опит в живота ми? Приятел много ме стресира, че няма да си намеря работа с този ми опит, а сега на тази работа имах желание ама заради страха не правих норма и е вредна работата искам да се махна
#4 | 25.01.2025, 15:16
 Значи да разбирам, че няма да имам проблем нещо с това, че остава 2/3 дни до края на 6-ти месец стига да го изработя?
Ако си пуснете предизвестие, ще трябва да изработите цялото предизвестие, колкото е по трудов договор /от 30 дни до три месеца/. С изтичането на шестия месец нищо не се променя - само дето вече няма да сте в срок на изпитване и работодателят няма да може да прекрати договора по своя инициатива от днес за утре.
Просто да кажа, че искам да пусна предизвестие и като дойде време ще напише в трудовата взаймно съгласие и така?
Не става така. Или пускате предизвестие, отработвате го и в трудовата книжка пише, че договора е прекратен по чл. 326; или пускате молба за прекратяване по взаИмно съгласие и ако работодателя е съгласен, прекратявате договора веднага /в трудовата книжка пише по чл.352, ал.1, т.1/; или работодателят решава да се възползва от правото си да прекрати ТД по чл.71 е в трудовата книжка пише "чл. 71"
Комбинирани варианти няма. Също така не може фактическото прекратяване на договора да е на едно основание, а в трудовата книжка да пише друго.

Това, че имам две работи едната 1м другата 1м и 19 дни нали мога да не ги казвам на интервю и споменавам в сиви
В сивито споменавате това, което смятате за нужно.
 няма да си намеря работа с този ми опит,
Никой не може да гадае. Някъде търсят опит, другаде -  не. То и на правописа държат, ама не навсякъде
Никой не се е родил научен, никой при започване на първата си работа не е имал 5 години стаж, но все от някъде трябва да се почне.
#5 | 25.01.2025, 15:25
Не, имах предвид да кажа на началника че искам да напусна и да си пусна предизвестие. Това предизвестие като мине и съм го пуснал понеделник почва да тече от вторник, та като изтече отивам взимам трудовата и там пише "взаймно съгласие" щото съм дал предизвестие / изпълнил и така нали? Обаче, това че остава 2/3 дни дали работни или не няма значение нали говорим 2/3 дни до започването на 6-ти месец! Тоест, казвате нямам никакъв проблем в тази ситуация и законно имам право на взаймно съгласие, стига да пусна и изкарам предизвестието и така. Дано е така, надявам се понеже искам да имам чисти 5м стаж и така.

Благодаря ви, че казвате че някъде искат стаж тн другаде не гледат много в трудовата и мога да не спомена предишните две работи. Малко навътре взех нещата и се стресирах много, особено от думите на приятелката че няма да си намеря работа и тн ще лежа и ще ѝ рева после. Тя ми е гледала и на таро вижда бедност и безпаричие това е друга тема, но да плаши не думите ѝ

Благодаря ви, бъдете жива и здрава
#6 | 25.01.2025, 15:32
Ако си пуснете предизвестие, ще трябва да изработите цялото предизвестие, колкото е по трудов договор /от 30 дни до три месеца/. С изтичането на шестия месец нищо не се променя - само дето вече няма да сте в срок на изпитване и работодателят няма да може да прекрати договора по своя инициатива от днес за утре.

Да, разбирам че като остават 2/3 дни до започване на 6-ти месец, тоест няма проблем? Щото не е започнал 6-ти!!! Вече съм изработил предизвестие 30 дни и остават 2/3 дни до започване на 6-ти месец, тоест вс е ок и става взаймно съгласие стига да пусна предизвестие понеделник
#7 | 25.01.2025, 15:41
Не, имах предвид да кажа на началника че искам да напусна и да си пусна предизвестие. Това предизвестие като мине и съм го пуснал понеделник почва да тече от вторник, та като изтече отивам взимам трудовата и там пише "взаймно съгласие" щото съм дал предизвестие / изпълнил и така нали?
Ако си пуснете предизвестие в понеделник, то почва да тече от вторник. Ако предизвестието по ТД е 30 дни, то работите до 11.03.2025 г включително и договорът се прекратява считано от 12.03.2025 на основание "чл. 326 - с предизвестие от работника". В трудовата книжка пише "чл. 326". Никъде не се споменава за взаимно съгласие, защото това не е прекратяване на ТД по взаимно съгласие.
ПИШЕ СЕ "ВЗАИМНО съгласие"!!!! с "И", а не с "Й"!!!!

другаде не гледат много в трудовата
Това не съм казвала. Казах, че не изискват предварителен стаж. Или не държат на предварителен стаж. Но трудовата книжка ще Ви поискат, най-малкото да отразят техния трудов договор.
Нова трудова книжка може да Ви бъде издадена само ако започвате работа за първи път и подпишете декларация за това. В такъв случай потенциалният работодател би се запитал какво сте правили от завършване на училище до сега....

навътре взех нещата и се стресирах много, особено от думите на приятелката че няма да си намеря работа и тн ще лежа и ще ѝ рева после
Ако не се отнасяте сериозно със задълженията си по трудовия договор, никой няма да Ви държи на заплата. Нещата не стават със страх или стрес, а с труд, внимание и старание.
Колкото до раването, доколкото разбирам и сега ревете :hmmm:
#8 | 25.01.2025, 15:58
Защо март се пада, като погледна на календара и смятам от вторник 28 януари (ще подам Предизвестие понеделник 27-ми)и на 26-ти февруари се пада 30-ти ден от предизвестие? И остават 2-дни до започване на 6-ти месец? Не се ли смята така прочетох, че се смята 30 календарни дни, а не примерно да имаш 20 дни работни в тези 30-дни понеже сме на графици и и се падаме различно.
#9 | 25.01.2025, 16:01
да, Края на предизвестието е  26.02. Объркала съм се.
#10 | 25.01.2025, 16:03
да, Края на предизвестието е  26.02. Объркала съм се.

Да, сега вече се разбрахме остават 2 дни до започване на 6-ти месец, тоест нямам проблем? И става взаймно съгласие като пусна предизвестие и го изработя съответно
#11 | 25.01.2025, 16:23
 И става взаймно съгласие като пусна предизвестие и го изработя съответно

Колко пъти да Ви повторя: НЕ, НЕ СТАВА ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. Става "напускане с предизвестие".
Взаимно съгласие ще е, ако в понеделник подадете заявление (молба) за прекратяване на договора по взаимно съгласие, шефа Ви се съгласи, каже "да" и прекратява договора считано от другия ден (28.01)

Нямам нерви за повече
#12 | 25.01.2025, 16:34
Добре, като пусна предизвестие накрая като се махна и издържа предизвестие какво ще пише в трудовата, ок викаш да кажа че искам да напусна по взаймно и няма друг начин?
#13 | 25.01.2025, 16:39
Значи напускане с предизвестие 30 дни минават и на края пише в трудовата взаймно съгласие и така?
#14 | 25.01.2025, 16:48
Добре, като направя напускане с предизвестие какво ще пише в трудовата книжка? Член за уволнен, взаймно съгласие или нещо друго?
#15 | 25.01.2025, 16:49
Значи напускане с предизвестие 30 дни минават и на края пише в трудовата взаймно съгласие и така?

Хойде прочети по-горе. Поне три пъти написах, че не е така  :noexpression:
Като напуснеш с предизвестие, в трудовата книжка пише "чл.326", а в заповедта: "с предизвестие от работника"

Когато се напуска по взаимно съгласие в трудовата книжка пише "чл.325, ал 1, т.1", а в заповедта: "по взаимно съгласие"

И не съм казала, че няма друг начин, освен напускането по взаимно съгласие. Напускането с предизвестие е един от другите начини. Трябва да изберете единия от двата начина . Разбира се, ако шефът Ви даде право на избор, а не пожелае да прекрати договора в срока на изпитване считано още от другия ден. Тогава в трудовата книжка ще пише "чл 71", а в заповедта: "в срока на изпитване по инициатива на работодателя"
#16 | 25.01.2025, 17:00
Ахааа, добре а, лошо ли е да се напусне чрез предизвестие от работника? Предполагам, че няма нищо лошо (така и съм прочел)? На друго интервю за работа ще кажа, че съм напуснал?

А, взаймно съгласие си е взаймно съгласие и става бързо от днес за утре, ясно (нали, естествено ако е съгласен началника)
#17 | 25.01.2025, 17:07
Няма нищо лошо в напускането с предизвестие от работника. Да, ще кажете, че сте напуснал и обезателно ще Ви попитат "Защо?"
Няма нищо лошо и във взаимното съгласие. На бъдещите интервюта пак ще Ви питат: "Защо?"
А, взаймно съгласие си е взаймно съгласие
само дето се пише "взаимно съгласие", а не "взаймно". Запомнете го!
#18 | 25.01.2025, 17:34
Да, благодаря вече се разбрахме. В мен е грешката че имам проблем с много обяснения и то лоши.
Нашите не са ме карали да уча, а в училище на никого не му пука и ни минават има деца които не могат да четат, а са стигнали до 12-ти клас!!!  Училището и гимназията ни е циганска, а аз самия съм циганин и на никого не му пука важното е да взимат заплати и да върви кервана..

За мен, ако остава да бяха ме оставили да повтарям класове само и само за урок и да се науча, обаче на никои не му пука и те минават като присъстваш. Също, даже пишат шестици на послушните деца! Мисля, че и в училища в които има българи пак се случва същото.. (няма случайни неща, всичко е замислено да се унищожи образованието от там и хората) обаче се задействам да си купя учебник по български, мисля и да ходя на уроци по английски. Имам проблем с ученето и дисциплината на учене, щото много мразя български..

Това с минаването на децата, само щото слушат е много лоша мечешка услуга, но вече е минало мога само да си взема поука и да действам към по-добро аз
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група