Промяна на страната, в чиято полза е уговорен изпитателния срок

25.03.2025, 23:16 500 8

25.03.2025, 23:16
Публикации: 6 / 0
Може ли действащ ТД да бъде изменен с допълнително споразумение в чия полза е уговорен срока на изпитване? Да стане от такъв в полза на работодателя такъв, който да е в полза и на двете страни?
#1 | 26.03.2025, 08:47
Публикации: 12450 / 2363
КТ
Чл. 119. (1) (Предишен текст на чл. 119 - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.
#2 | 26.03.2025, 18:35
Член 119 всичко го знаем отлично. Питам за промяна на ползата, в която е уговорен срока на изпитване. Никъде не съм виждал подобно нещо при вече сключен и действащ ТД, а съм работил и в ТРЗ, и в ЧР отдели известно време. Затова питам. Да ми цитирате КТ не е нужно, знам го.

Питам има ли в практиката подобни случаи и прави ли се, защото не съм го виждал досега.
#3 | 26.03.2025, 18:51
Публикации: 804 / 112
Дали най-подходящо е да питате счетоводители,а не юристи? Промените в ТД се случват на основание чл.119 та ,ако може ще е пак чрез него.
#4 | 26.03.2025, 19:45
Какви счетоводители, като това е подсекцията ТРЗ на форума..Има си отделна секция за счетоводство. Тук би трябвало да има ТРЗ специалисти и ЧР евентуално. Пак ми дуднете за чл.119, всички знаем, че става чрез него.

Просто питам  някой виждал ли е подобен случай в практиката си и прави ли се изобщо това? Защо когато някой няма какво да каже, казва общи неща и напълно излишни..

Примерно изтекли са 3 месеца от 6 месечния изпитателен срок на служител- може ли да се промени тогава ползата да е и в негова таква  и остатъка до 6 м ли остава да се брои, нови 6 ли почват да текат и т.н. Задавам елементарен практически въпрос, 2ма души ми говорите за чл.119 безмислени общи неща...
#5 | 26.03.2025, 20:05
Публикации: 10049 / 1757
Не мога да Ви отговоря на всичките въпроси, пък и не зная наизуст целия КТ, но в едно съм сигурна: няма начин при подобно ДС да започне нов 6-месечен срок на изпитване. Това е равносилно на договаряне на нов /втори път/ срок на изпитване на същата длъжност в същото предприятие, а това е недопустимо.

ПП Един колегиален съвет: нов сте във форума. Не бързайте да давате квалификации на хора, които не познавате.  Много точно са Ви посочили, че чл. 119 дава възможност да се променят клаузи в ТД. Това, че не сте виждали подобна промяна на ТД, не е гаранция, че не е възможна.
#6 | 26.03.2025, 20:50
Нещо не ме четете внимателно. Не давам никакви квалификации на никого. Аз самият съм работил и в ТРЗ, и в ЧР, както ви казах, Мислите ли, че не знам, че промени в ТД се правят на базата на чл.119?

Просто попитах нещо като специфичен казус, защото не съм го срещал. И двама души не отговарят по същество, а дават някъв абсолютно безмислен отговор. Все едно някой да попита нещо специфично във форум за автомобили и двама да му отговорят: автомобила има 4 гуми. Горе-долу сходно е.

Ето, Вие поне дават отговор по същество. И аз съм на мнение, че няма как срокът да започне наново. Не ми звучи логично. Логичното е точно това - срокът на изпитване да си бъде в рамките на оригиналните 6 месеца от датата на подписването на ТД, просто ползвателите стават двете страни, а не само едната.

Сега ако и някой, който го е срещал или е правил в практиката си отговори, вече ще съм съвсем благодарен. Аз си мисля, че не би трябвало да бъде проблем да бъде направено с допълнително споразумение, но просто не съм сигурен, защото нещо което не съм го срещал в практиката си, а и не намерих нищо по темата в нета, няма как да знам със сигурност- та затова попитах тук.
#7 | 27.03.2025, 15:48
Публикации: 1 / 0
Здравейте!  С допълнително споразумение може да се променя всяка една от клаузите по вече подписан трудов договор / в чия полза е изпитателният срок е една от клаузите/. Достатъчно е допълнителното споразумение да бъде подписано и от двете страни по трудовия договор - работодател и работник /служител/.   
#8 | 27.03.2025, 16:48
Публикации: 1969 / 1627
Администратор на сайта
Здравейте, Mara87_55,
Като администратор на сайта и форума Ви съветвам да ни пишете с приятен и възпитан изказ, ако желаете да продължите да общувате с нас. Изразни средства от типа, че Ви "дуднем" и подобни не се толерират тук. Ако за Вас в ежедневието Ви те са норма, то за обществото тук не са подходящи и ще Ви се наложи да съобразите изказа си при общуването си с нас.

Още първата колежка много правилно Ви е насочила към чл. 119 от КТ. Вие сте попитал "Може ли действащ ТД да бъде изменен с допълнително споразумение в чия полза е уговорен срока на изпитване?"

И колежката Ви е отговарила с чл. 119 от КТ, на чието основание може. Вие не сте попитал в първоначалния си въпрос рестрартира ли се изпитателният срок, че тя да предположи, че именно това не Ви е ясно.

От далечната 2008 година форумът си има правила и пишещите ги спазват при публикуване. Препоръчвам Ви да се запознайте с тях много внимателно, преди да публикувате отново, защото аз лично не се славя с висока степен на толерантност към подобни прояви. Правила на Форума:
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=3.0
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група