Здравейте,
оказа се, че за първи път ще изплащам обезщетение по чл.222 ал.1 КТ.
Теоритично имам представа какво би трябвало да се направи, но практически-не съм съвсем сигурен.
Излагам накратко мнението си, ще бъда благодарен да видя и вашите коментари:
Обезщетението е за периода 06.08-04.09 2012. Най-вероятно ще бъде изплатено през месец октомври.
Осигурителни вноски-ДОО и ДЗПО.Данък ЗДДФЛ. Декларация 1- 2 бр.За период от 06.08-31.08 и от 01.09-04.09 с вид осигурен 27. В платежните нареждания за осигурителните вноски период-06.08-04.09.2012.
Декларация 6- съответните суми се включват към декларацията за м-ц 09.
Смятам, че осигурителните вноски са дължими към момента на изплащане на обезщетението.Не мога да преценя- преди или след изплащането?2 Декларация 1- в деня следващ внасянето на вноските.
При разговори с колеги получих и следният съвет, който ми се вижда общо взето смислен.
Изплащането на обезщетението да стане на 2 пъти. Първо със заплатте за м.08, за период 06.08-31.08.Второ със заплатите за 09, за период-01.09-.04-09.Подават се съответните декларации 1-2 бр. за ФРЗ и частта на обезщетението и Декларация 6 за съответния месец. Има ли практика това обезщетение да се изплаща на части??? Иначе този вариант ми се струва по-чист, а и бих имал и по-малко проблеми със софтуера, който използвам.
Поздрави и успешен ден