Обезщетение за безработица

Вчера в 14:39 248 6

Вчера в 14:39
Публикации: 139 / 2
Здравейте,
Въпросът ми е следният: ако лице, което е с прекратен трудов договор и следва в 7-дневен срок да се регистрира в агенция по заетостта, за да може да получава обезщетение за безработица, не го направи в срок /т.е. пропусне тези 7 дни/, следва ли, че губи правото си на обезщетение?
#1 | Вчера в 15:28
Публикации: 10428 / 1839
Ако се регистрира по-късно,  ке получи полатащото му се обезщетение за срок, намален със закъснението.
КСО, чл.54а, ал.6,
#2 | Днес в 11:25
Ако се регистрира по-късно,  ке получи полатащото му се обезщетение за срок, намален със закъснението.
КСО, чл.54а, ал.6,

Аз прочетох същото в страницата на НОИ, но от агенция по заетостта са уточнили, че при закъснение лицето ще изгуби право на обезщетение съответстващо на член от КТ, по който е освободено. Аз го разбирам, че ако се регистрира в срок и е освободено на основание, което му дава право на "дълга" борса, ще си получава обезщетение за дълга борса, но ако пропусне навремнна регистрация - ще изгуби правото на такава "дълга" борса.
#3 | Днес в 11:38
Аз го разбирам, че ако се регистрира в срок и е освободено на основание, което му дава право на "дълга" борса, ще си получава обезщетение за дълга борса, но ако пропусне навремнна регистрация - ще изгуби правото на такава "дълга" борса.
Аз не разбирам КСО така: ако му се полагат 10 месеца обезщетение и се регистрира на 20-ия ден /20 дни закъснение/, обезщетението ще се отпусне за 9 месеца и 10 /11/ дни

от агенция по заетостта са уточнили, че при закъснение лицето ще изгуби право на обезщетение съответстващо на член от КТ, по който е освободено
Не е важно какво са казали, а какво ще пише в решението. И ако не е това, което се очаква, можете да обжалвате.

ПП А не можете ли да намерите "уважителна" причина за закъснението? Болничен, например.
#4 | Днес в 11:58
Аз не разбирам КСО така: ако му се полагат 10 месеца обезщетение и се регистрира на 20-ия ден /20 дни закъснение/, обезщетението ще се отпусне за 9 месеца и 10 /11/ дни
Не е важно какво са казали, а какво ще пише в решението. И ако не е това, което се очаква, можете да обжалвате.

ПП А не можете ли да намерите "уважителна" причина за закъснението? Болничен, например.

Става дума за неуважителна причина! Закъснението вече е факт!
Стана ми чудно защо в агенция по заетостта казват, че лицето няма да има право на борса съответстваща на основанието, на което е прекратен трудовият договор. Може би има нещо, което не съм прочела в КСО или не знам точно къде.
#5 | Днес в 12:04
Текстът от КСО е:
(6) Ако заявлението по ал. 3 е подадено в срока по ал. 4, т. 1, а регистрацията на лицето като безработно в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на срока по ал. 4, т. 2 по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения по чл. 54в или чл. 54б, ал. 3 или ал. 4 период, намален със закъснението.

По чл. 54в се определя срок според стажа. По чл. 54б, ал.3 е при прекратяване на договора по взаимно съгласие, по желание на работника или заради виновното му поведение. По чл. 54б, ал. 4 е когато е получавал обезщетение преди по-малко от 3 години. И трите основания са свързани с "или". Това значи "срокът, определен на едно от тези основания" се намалява със закъснението. А основанието за срока може да си е по чл. 54в.

В края на краищата зависи и от закъснението. Ако според стажа му се полагат 6 месеца, а той се регистрира на седмия, естествено че няма да има право на обезщетение /срокът ще е нула/

Не уточнявате дали това лице се осигурява на друго основание, дали е пенсионер... абе дали изобщо има право на обезщетение
#6 | Днес в 12:28
Публикации: 319 / 89
дел
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група