Касова наличност и превалутирането в евро

Днес в 08:43 709 18

Днес в 08:43
Публикации: 595 / 9
Здравейте, как ще процедирате в големите фиктивни касови наличности, като реално няма какво да се превалутира, няма да получиш документ от реално превалутиране. Собствениците чакат решение от мен. Мислих за заем на собственика в лева и да се върне догодина Януари, Февруари е евро, като ще има клауза, че лихви се дължат , ако не се върне до този период.
#1 | Днес в 09:04
Публикации: 238 / 32
Коментират колегите за даване на аванси на подотчетни лица 422 см и след това връщане в евро , но тези подотчетни лица пък ако не са представили някакъв документ за покупка евентуално как са взели еврата , чакали са по банките да ги обменят ? и тогава ги връщат на фирмата ?
#2 | Днес в 10:16
Публикации: 12733 / 2455
Здравейте, как ще процедирате в големите фиктивни касови наличности, като реално няма какво да се превалутира, няма да получиш документ от реално превалутиране

Е,фиктивни или не ,с документ или не ще ги превалутираме по фиксинг. То като че има друга възможност... :smile1:
#3 | Днес в 10:30
Taka e :smile1:.
#4 | Днес в 10:32
Публикации: 4916 / 890
То превалутирането ОК, ама на 31.12. в касата ще фигурират налични левове, които ще фигурират и на 01.01.2026 и докато нямаме документ, че тези банкноти и монети са внесени в банка или обменени в евра - те ще си стоят като салдо. С него обаче няма да можем да се разплащаме (и фиктивно) след 01.02.2026 и след тази дата остава само варианта на обмен/внасяне в банка - а това може да стане само с физически налични монети и банкноти.
#5 | Днес в 11:02
Това,bobo, е точно така,но при фиктивна каса няма как да стане. Ще превалутираме без документ иначе ще ги хвърлим ли тези пари...
#6 | Днес в 12:09
Добре, ама един ден ако едни дойдат да питат... което ми се струва, че може да стане? Ако е дребна сума как да е, някой дал кеш, друг взел, ама хиляди и особено десетки хиляди как ще се оправдаят? Дори и да се превалутират без документ, вместо фиктивни левове ще останат фиктивни евра и все тая.

Сега е добър момент "бизнесмените" да се пробват да се вземат в ръце и да си оправят нещата, дето са забърквали с години.
#7 | Днес в 12:46
Много правилно. А ти си длъжен да измислиш решение.
#8 | Днес в 12:57
Публикации: 880 / 76
Като скрито разпределение на печалбата. Това е решението. Дали в евро или лева няма значение. То и сега, ако ви проверяват и ако няма откъде да взмете средствата пак същото. Обмяната им задължително с документ.
#9 | Днес в 13:03
 :good:
#10 | Днес в 13:31
Малко смесихме "проблемите "  . Като са фиктивни дали левове или евра все тая - къде са като са само на хартия - скрито разпределение. Въпросът беше друг - как да ги превалутираме като няма да имаме документ.
#11 | Днес в 14:28
А пък, за да избегнем скритото разпределение, с договор за заем или даден аванс  в лева и върнат в евро, дали ще мине при една проверка?
#12 | Днес в 15:20
Заем = лихва?
Аванс = договор, сделка?
#13 | Днес в 15:40
Публикации: 10449 / 1844
 Въпросът беше друг - как да ги превалутираме като няма да имаме документ.
Аз пък да попитам: задължителен ли е документ? Мога ли аз, като собственик например, да си бръкна в джоба, да извадя малко евро и да прибера левовете от касата?  Ей така, без документи  :hmmm:
#14 | Днес в 16:07
Аз пък да попитам: задължителен ли е документ?

Хиксче,аз лично напълно споделям точно тази твоя  гледна точка и не възнамерявам да влизам в други филми. Кой както иска така да се задължава.  :smile1:
#15 | Днес в 16:44
Дали пък това предложение няма да се възприеме като две различни "сделки":
1. собственикът дръпнал пари (левове) от касата и
2. собственикът вкарал пари (евро) в касата
и да се търси някакво икономическо основание и някакъв (данъчен) ефект?
Питам просто, далеч съм от тази тематика.
#16 | Днес в 17:02
Публикации: 57 / 15
Принципът на документална обоснованост по ЗСч и ЗКПО не е отменен със Закона за въвеждане на еврото.  Така че би трябвало да се изисква документ. Но ако след 01.01.2026 г. съм платил дадена фактура в брой, вероятно никой не може да докаже дали съм дал евро или лева. Но имам вътрешното усещане, което не почива на никаква официална информация, че за превалутирането на касите, НАП ще си затворят очите.
А предоставянето на аванси, заеми и т.н. на управители, собственици и пр. следва да е съобразено и с ограниченията на ЗОПБ.

Аз пък да попитам: задължителен ли е документ? Мога ли аз, като собственик например, да си бръкна в джоба, да извадя малко евро и да прибера левовете от касата?  Ей така, без документи  :hmmm:

#17 | Днес в 17:16
...Но ако след 01.01.2026 г. съм платил дадена фактура в брой, вероятно никой не може да докаже дали съм дал евро или лева...
Дали в касовите бележки няма да пише и валутата, в която е платено, освен равностойността на левове и евро? Струва ми се, че ще пише.
#18 | Днес в 17:25
Публикации: 842 / 118
и да се търси някакво икономическо основание и някакъв (данъчен) ефект?

Леле, какво ви става???
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група