МРЗ от 01.01.2026г.

Вчера в 15:34 402 9

Вчера в 15:34
Публикации: 17 / 3
Здравейте!
Във връзка с новия размер на МРЗ от 01.01.2026г. и с изискванията за вписване в ЕТЗ (в т.18) на размера на основното трудово възнаграждение, моля за уточнение:
1. Основната работна заплата
или
2.  Основната работна заплата + допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит
не може да бъде по-малка от минималната работна заплата.
#1 | Вчера в 15:37
Публикации: 10607 / 1881
А какво пише в тая т.18?
#2 | Вчера в 15:42
"18. Размер на основното трудово възнаграждение или на основната месечна заплата"

#3 | Вчера в 15:47
Ако основната работна заплата е по-малка от МРЗ, но с допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит надвиши МРЗ (620.20 EURO), ще трябва ли да се сключват допълнителни споразумения за увеличаване на основната заплата и съответно да се подава ЕТЗ?  Такъв спор възникна с колегите, затова задавам този въпрос и тук.
#4 | Вчера в 15:57
Публикации: 305 / 53
моето мнение е, че нямате право да имате заплата под МРЗ, без значение, че с придобит стаж брутната заплата става по-голяма сума
#5 | Вчера в 16:07
Публикации: 722 / 145
Здравейте!
Във връзка с новия размер на МРЗ от 01.01.2026г. и с изискванията за вписване в ЕТЗ (в т.18) на размера на основното трудово възнаграждение, моля за уточнение:
1. Основната работна заплата
или
2.  Основната работна заплата + допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит
не може да бъде по-малка от минималната работна заплата.

според мен второто
#6 | Вчера в 16:12
Публикации: 4981 / 909
Според мен първото - МРЗ се отнася за основната РЗ без ДТВ.
#7 | Вчера в 16:34
Публикации: 10607 / 1881
Въпросът е обсъждан не веднъж. В КТ се говори за основна заплата и ЕТЗ се подава за промени в основната заплата. В ПМС се говори за минимална заплата. И никъде МРЗ не се свързва с основната заплата. Свързват го единствено инспекторите от ИТ.
Всеки сам си преценява. Аз съм преценила, че заради 2-3 лв (че и за 10) не си заслужава ядовете и нямам основна заплата под МРЗ. Е, под МОД имам, но това е друг въпрос:)
#8 | Вчера в 16:36
Публикации: 722 / 145
Според мен първото - МРЗ се отнася за основната РЗ без ДТВ.

Явно и НАП така мислят

Скрит текст :

https://nra.bg/wps/portal/nra/actualno/Vpisvane_v_Registura_na_zaetostta_vuv_vruzka_s_opredelenata_MRZ_ot_01.01.2026

Но никъде не е изрично формулирано.
#9 | Вчера в 16:44
Публикации: 4981 / 909
Да, никъде не е определено, че "минималната" се отнася за основната и по този повод реших да попитам интелекта - общо взето "така е прието" според "духа на закона", макар, че буквално прочетено не е така :) Но що да е ясно, като може да е неясно...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група