Социални осигуровки на СОЛ след изтичане на ТЕЛК

Вчера в 22:23 45 3

Вчера в 22:23
Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Синът ми е самоосигуряващо се лице - свободна професия и до 09.2025 имаше валидно ТЕЛК решение. Упражнява дейност от 02.01.2025, като тогава е подадена декларация обр. ОКД5 и е декларирано, че няма да внася социални осигуровки /след консултация с НАП/. Тогава ни казаха, че до края на годината, в която изтича ТЕЛК решението, може да не внася.
През 2026 година дейността продължава. Съответно е длъжен и да внася социални осигуровки. Трябва ли да се подаде нова декларация ОКД5 или друг вид декларация или е достатъчно до 25.02.2026 година да се подаде декл.обр.1 за м.01 и съответно да се платят социални и здравни осигуровки?
Днес прочетох, че изтича срок за подаване на декларация за вида на осигуряването на самоосигуряващи се лица т.е. до 31.01 и съвсем се обърках каква декларация и кога трябва да се подаде?
Ще съм много благодарна на всички, които се включат с коментари и съвети!
#1 | Вчера в 22:41
Публикации: 10677 / 1899
Срокът 31.01. е са промяна на вида осигуряване от осигуряване само за пенсия в осигуряване за пенсия+ОЗМ и обратно.
Вашия случай не е такъв.
При регистрацията не сте избрали за какви рискове ще се осигурявате. Сега би трябвало да подадете нова декларация и да посочите за какво ще се осигурявате. Само с Д1 едва ли ще стане.
Вижте НДООСЛБГРЧМЛ, чл.1, ал.6, т. 2

ПП. Сам по себе си ТЕКЛа не освобождава от самоосигуряване за пенсия. Правото да се осигуряват "само здравно" имат само пенсионерите (по възраст или с ТЕЛК)
#2 | Вчера в 23:20
Публикации: 2 / 0
Благодаря Ви, наистина не съм описала съвсем коректно - синът ми беше пенсионер с ТЕЛК /получаваше инвалидна пенсия/.
Прочетох в НДООСЛБГРЧМЛ, чл.1, ал.6, т. 2, съответно препраща към ал.2 и доколкото разбирам, следва да се подаде нова декл. ОКд5, като:
в полето "Упражнявам дейността от дата:" - вписвам 02.01.2025, а
в полето "Заявявам, че ще се осигурявам за:" - избирам вида на осигуряването /макар че в ал.3 пише, че "ако декл. ОКд 5 се подаде извън този срок, самоосигуряващото се лице има право да се осигурява само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. /само пенсия/
и посочвам: от дата 01.01.2026. Правилно ли разбирам?
7-дневният срок за подаване вероятно тече от 01.01.2026? Дали подлежим на санкция и в какъв размер?
#3 | Вчера в 23:52
Публикации: 10677 / 1899
Нали вече сте подали ОКД5 за начало на дейност? Сега не попълвате нищо в тази точка. Попълвате само вида осигуряване.
В чл.1, ал. 6, т.2 е казано, че осигуряването възниква от датата, на която е подадена декларацията. Идея си нямам дали и как може да посочите задна дата.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група