Право на платен годишен отпуск

Днес в 11:47 234 5

Днес в 11:47
Публикации: 9 / 0
Работя 2 фиксирани дни седмично, по 5 часа дневно и в довора е записано: "Служителят изпълнява задълженията си при условията на 10 часова работна седмица", сключен "на основание чл.67, ал.1, т.1, във връзка с чл.70 от кодекса на труда". В случая, право на колко дни платен годишен отпуск, трябва да имам по закон?
#1 | Днес в 13:33
Публикации: 10717 / 1909
КТ чл. 355, ал. 2 За 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.

Вие работите 2 дни седмично по 5 часа, което е над половината на 8 часа,значи всяка седмица имате по два дни трудов стаж.
В годината има около 52 седмици, значи годишно имате около 104 работни дни. В една година има средно около 248-250 работни дни. Ако за 250 р.д. се полагат 20 р.д отпуск, то за 104 р.д Ви се полагат (20:250)*104=8,3 ~ 8 р.д.
По-елементарни сметки: При 5 р.д седмично се полагат 20 р.д. отпуск, при 2 р.д. са (20:5)*2=8 р.д.

#2 | Днес в 14:15
Да, но в договора не е упоменато, че работните дни са два седмично.
#3 | Днес в 14:35
Да, но в договора не е упоменато, че работните дни са два седмично.
Работя 2 фиксирани дни седмично, по 5 часа дневно
Аз разбрах, че дните са фиксирани на 2*5 часа, а не 10 часа седмично по график /СИРВ/.
А  два дни по 5 часа седмично са две работни дни трудов стаж.
Малко по-сложно ще е, ако в единия от тези "фиксирани" два дни работите 2 или 3 часа, а в другия 8 или 7. В подобен случай някой ще трябва точно да изчисли какъв ще бъде трудовия Ви стаж за 1 година и да изчисли пропорционалната част на полагаемия Ви се платен годишен отпуск.
Подчертавам: полагащия се ПГО се изчислява на база трудовия стаж, а не на база осигурителния стаж. При Вас трудовия стаж е повече от осигурителния
#4 | Днес в 15:23
Добре, и още нещо: Като самоосигуряващ се собственик на ЕООД (без трудов договор/заплата в него), ще трябва ли да внасям и здравни осигуровки, при положение че те вече се внасят от работодателя, с който имам трудов договор? 
#5 | Днес в 15:35
Добре, и още нещо: Като самоосигуряващ се собственик на ЕООД (без трудов договор/заплата в него), ще трябва ли да внасям и здравни осигуровки, при положение че те вече се внасят от работодателя, с който имам трудов договор?
Точният отговор е "зависи".
Ако упражнявате някаква дейност в това ЕООД  (управленска, друга) подлежите на осигуряване .
Ако по ТД сте осигурени на максимума, не правите осиг.вноски като СОЛ. Ако осиг.доход по ТД е под максимума - внасяте осигуровките като СОЛ. Дали само здравни или и за пенсия, или и за пенсия и за ОЗМ - пак зависи.
Ако ЕООД  не работи и/или Вие не осъществявате дейност в него - не се самоосигурявате.

ПП  Бях останала с впечатлението, че сте колега...  :hmmm:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група