Ред за ползване на неплатен отпуск

Днес в 11:30 166 3

Днес в 11:30
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Може ли служител да ползва неплатен отпуск без трудов стаж, преди да е използвал 30 дни с трудов стаж?

Има ли наредба или закон, на който да се опра?
#1 | Днес в 11:46
Публикации: 12978 / 2540
Здравейте!
Може ли служител да ползва неплатен отпуск без трудов стаж, преди да е използвал 30 дни с трудов стаж?

Има ли наредба или закон, на който да се опра?

Здравейте,
не мога да Ви посоча Закон или нещо, на което да се опрете. Имах преди години работник, който се пенсионира. Когато си подаде документите в НОИ се оказа, че точно така бях начислила неплатен отпуск в една от годините - първо този без стаж, а после този със стаж. Направиха ми предписание да коригирам Д1 - т.е. според направените тогава техни констатации не може така - първо НО със стаж, а после без. Не задълбочих да търся къде го има, просто го направих по предписанието и го съблюдавам. Не казвам, че е точно така, защото не съм го прочела да проверя. Честно казано не ми се занимаваше да търся. Споделям опит от практика, а ако някой е по-запознат - да пише.
#2 | Днес в 12:04
Публикации: 5056 / 932
И аз нямам спомен да съм чел някъде за поредността, логиката е първо НО със стаж, но пък ако не е ясно указано и някои отпускар има "некои съображения"...

В КТ пише "Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж..." - от тук може би може да се изведе правилото - че от нула "до 30 работни дни" е съ стаж, но пък можеше да напишат "първите 30 работни дни от неплатения отпуск...".
#3 | Днес в 12:31
Публикации: 10805 / 1927
Да, наистина пише "до 30 р.д.", но когато започне да ползва неплатения отпуск, знаете ли колко време ще продължи и/или по-нататък във времето ще ползва друг период неплатен, който да се зачете за стаж?
Да, може да е поискал и получил 60 р.д. неплатен и счетоводителят да реши първите 30 р.д. да отчете без стаж, а вторите 30 - със стаж. Защо не? Никой не губи. Вероятно не губи, но....    :hmmm:  Недай боже човекът за се разболее на 28-ия работен ден от отпуска. Какво става тогава? Оказва се, че в деня преди да се разболее не е осигурен. Т.е няма право на болничен. Е, ако заболяването не е сериозно (2-3 дни), не губи нищо. Но ако нетрудоспособността е два-три месеца, хем не може да се върне на работа, хем не получава обезщетение.
Друга хипотеза: разболява се на 33-ия работен ден. Вече е в осигуряване и почва един дъъъъълъг болничен (ако от НОИ го признаят, предвид казаното от Делфин). С болничния прекъсва разрешения неплатен отпуск и тъй като боледува дълго, до края на годината не ползва повече неплатен. Оказва се, че на практика е ползвал 30 р.д. без стаж и само 2 р.д. със стаж.  :hmmm:

Да, наистина вероятно никъде не пише "първите 30 р.д.", но никога не бих отчела и един р.д. от неплатения отпуск като "без стаж", при положение, че не са изчерпани 30-те е.д. за годината, които се зачитат за стаж
Пък и не виждам нито логика, нито смисъл, нито икономическа изгода за да го правя
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група