Разходи за спешна операция на управител на фирма

16.04.2026, 16:27 454 9

16.04.2026, 16:27
Публикации: 4 / 0
В резултат на злополука се наложи операция на управителя (еднол. собственик) на фирмата (ЕООД). Операцията беше извършена в стоматологична клиника, в която разходите не се покриват от обичайното здравно осигуряване, за което всички плащаме месечни здравни вноски. Управителят взе еднолично решение разходите за операцията да се поемат от фирмата, за което клиниката издаде фактура на името на фирмата. Как трябва да се осчетоводят разходите за операцията?
#1 | 16.04.2026, 17:05
Публикации: 5073 / 934
Данъчно непризнат разход?
#2 | 16.04.2026, 20:34
Съдейки по това, че сте сложили въпросителна, въпросът е, има ли счетоводна практика, с която този разход да бъде данъчно признат?
#3 | Вчера в 09:43
Публикации: 5073 / 934
Аз съм в сфера, където няма корпоративен данък, но преди години сме поемали лечение или лекарства, не помня точно, на работник, през СБКО, което по данъчните и осигурителните закони беше "безплатно" и за работодателя и за работника.
#4 | Вчера в 14:06
Публикации: 322 / 41
За да бъде признат разхода трябва да отговаря на условието за социален разход. Не са налице социални разходи в натура, когато между работодателя и персонала са налице парични взаимоотношения под каквато и да е форма по отношение на получените социални придобивки.
Според мен това е данъчно-непризнат разход.
Ако собственика се осигурява по ДУК - може да включите сумата към възнаграждението му (само че той надали ще се зарадва на това, че трябва да плаща допълнителни осигуровки).
#5 | Вчера в 17:52
Фирмата е ЕООД, а собственикът е пенсионер, който не извършва дейност във фирмата и не получава възнаграждение (няма договор за управление). Осигурява се само за здравно осигуряване с ежемесечни вноски.

Бихте ли обяснили защо разходите за операцията не могат да бъдат признати за "социални разходи" ?
#6 | Днес в 10:10
Публикации: 3305 / 477
На всички служители ли покривате разходите за операции? Ако не, не са социални.
#7 | Днес в 10:39
Публикации: 10836 / 1933
Не съм наясно със социалните разходи, но върху тях няма ли някакви осигуровки?
А този собственик - пенсионер, който не извършва дейност във фирмата и не получава възнаграждение (няма договор за управление) по какъв начин ще може да се възползва социалните разходи, след като не е в договорни отношения с дружеството?
Да не питам и след като не извършва дейност във фирмата на какво основание този собственик се самоосигурява?
#8 | Днес в 11:19
В отговор на Pupeshche:
Когато това се случи, разговаряхме с НАП по телефона, и ни казаха, че това бил много частен случай, за който трябва да искаме писмен отговор от НАП от София. Но казаха, че за да плаща фирмата такива разходи, то по-принцип фирмата трябва да е взела решение относно медицински разходи, които не се покриват от обичайното здравно осигуряване, да бъдат поети от фирмата, когато разходите са за собственика и за служители на фирмата. Така, че такова решение има.

В отговор на ХХХХХ:
Осигурява се само за здравно осигуряване, тъй като е задължително. От НАП тогава ни казаха, че за начина за осигуряване за тези медицински разходи за този конкретен случай трябвало да искаме писмен отговор от София.
#9 | Днес в 12:06
Публикации: 10836 / 1933
В отговор на ХХХХХ:
Осигурява се само за здравно осигуряване, тъй като е задължително.
Не ме разбрахте.Или не се изразявате правилно. Казвате "собственикът .. не извършва дейност във фирмата". Питам: Щом не извършва дейност защо се осигурява? Самоосигуряването е задължително когато собственикът извършва някаква дейност.
Може би искахте да кажете, че управлява без ДУК, само по силата на учредителния договор и не получава възнаграждение за личния труд. Управлението все пак е някаква дейност :)
И не мисля, че щом е без ДУК или без възнаграждение за личен труд има право на социални придобивки
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група