Командироване на управител в чужбина

08.11.2012, 21:05 26084 14

08.11.2012, 21:05
Публикации: 30 / 0
Може ли да ми разясните каква е ситуацията при командироването на управител (самоосигуряващо се лице) в чужбина. Не ми стана ясно за да бъдат данъчно признати разходите за командировка какво трябва да се сключи - трудов договор, граждански договор или договор за управление и контрол. Какъв трябва да е минималния размер на командировката за един ден и съответно размерите за пътни, дневни и квартирни пари? Прочетох чл.33 от ЗКПО, но там информацията е много малко. Пишете ако знаете в кой закон има повече информация за тази тема! :)
#1 | 09.11.2012, 06:49
Публикации: 6403 / 1130
Не е необходимо да сключвате какъвто и да било договор.
За да се докаже, че лицето не е пътувало в качеството му на съдружник или акционер (единственият случай, в който разходите не се признават за данъчни цели), а във връзка с дейността на дружеството е достатъчно да имате Заповед за командировка.
Дневните пари са до двойния размер на нормативно определените.
Пътните и квартирните се признават по документ.
Нормативите са подробно разписани в Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина.
#2 | 09.11.2012, 10:57
Публикации: 30 / 0
Благодаря Ви за отговора, но имам още няколко въпроса! Какво значи нормативно признати? Да не би да става въпрос за Приложение № 2? Когато прочетох част от наредбата пишеше, че квартирните пари на лицата посочени в Приложение № 1 (а на последната точка от това приложение са представени ръководителите на предприятия) се изплащат по фактически размери. Много съм объркана!  :'(
#3 | 09.11.2012, 11:05
Публикации: 6403 / 1130
Да, имам предвид Приложение 2.
В края на приложение 1 имат предвид ръководителите на бюджетни предприятия. Така мисля. Нали не искаме да сме в противоречие с изискването на чл. 33 от ЗКПО и лицето да не пътува в качеството му на съдружник?
Аз така съм оформяла командировки, минавали са ревизии без забележка. Имам предвид това, което ви написах в първоначалния отговор.
Ако имате съмнения - обадете се на данъчните за разяснения. :smile1:
И после ги споделете с форума. :ok:
#4 | 09.11.2012, 11:11
Публикации: 30 / 0
Не е нито съдружник, нито акционер. А проблем ли е ако управителя на ЕООД не е негов собственик а е друго лице?
#5 | 09.11.2012, 11:20
Публикации: 6403 / 1130
"А проблем ли е ако управителя на ЕООД не е негов собственик а е друго лице?" Е това съвсем не е проблем. Командирова си се като всеки друг служител.
#6 | 01.11.2013, 13:35
Публикации: 251 / 8
Здравейте, колеги,

аз имам същия казус. Собственик на ЕООД, който е и управител и се осигурява като СОЛ. Няма писмен ДУК и не получава възнаграждение нито по ДУК, нито за личен труд.Предстои му командировка в чужбина.

1. Доколкото разбирам за признаването на данъчни разходи е необходимо командировката да е във връзка с дейността и да има командировъчна заповед, както и билет и документ за нощувки т.е. не е необходимо да сключваме ДУК (писмен) или какъвто и да е друг договор. По- тази точка моля за потвърждение дали съм разбрала правилно.

2. Как се третират от гледна точка на ЗДДФЛ получените от лицето дневни пари по Наредбата, които не са повече от двукратния размер на описаните в нея? Попадат ли в хипотезата на чл. 13 ал.1 т. 23, понеже четейки ми се струва, че ще трябва да ги облага.

Благодаря предварително за помощта!
#7 | 01.11.2013, 13:55
Публикации: 2027 / 254
Здравейте, колеги,

аз имам същия казус. Собственик на ЕООД, който е и управител и се осигурява като СОЛ. Няма писмен ДУК и не получава възнаграждение нито по ДУК, нито за личен труд.Предстои му командировка в чужбина.

1. Доколкото разбирам за признаването на данъчни разходи е необходимо командировката да е във връзка с дейността и да има командировъчна заповед, както и билет и документ за нощувки т.е. не е необходимо да сключваме ДУК (писмен) или какъвто и да е друг договор. По- тази точка моля за потвърждение дали съм разбрала правилно.

2. Как се третират от гледна точка на ЗДДФЛ получените от лицето дневни пари по Наредбата, които не са повече от двукратния размер на описаните в нея? Попадат ли в хипотезата на чл. 13 ал.1 т. 23, понеже четейки ми се струва, че ще трябва да ги облага.

Благодаря предварително за помощта!

На СОЛ- а  , за да има право на командировки и те да са данъчно признат разход трябва поне личен труд да му се начислява след като няма ДУК , за да отговаря на изискванията на ЗКПО :

 Собственик на ЕООД с предмет консултантска дейност, извършва дейността на дружеството напълно самостоятелно, без да е сключил с него за изпълнението й трудов или граждански договор. При това обаче му се налага да извършва разходи за пътуване и престой в места, които са извън неговото местонахождение. Ще се признаят ли за данъчни цели тези разходи на дружеството въз основа на това, че в съдебното решение за неговата регистрация собственикът му е посочен като управител?
При оценката за данъчното третиране на разходите за командировки, извършени от едноличния собственик на дружеството, са решаващи действащите нормативни разпоредби относно:
правните взаимоотношения, които възникват между дружеството и неговия едноличен собственик при осъществяването на дейността, във връзка с които са направени тези разходи; и
условията за тяхното признаване за целите на корпоративното подоходно облагане.
 
Те са регламентирани съответно в Търговския закон (ТЗ) и в ЗКПО. Прегледът на дял трети от търговскоправните разпоредби на ТЗ във връзка с търговските дружества дава основание да се направи заключението, че едноличното ООД е юридическо лице, различно от собственика си. В този смисъл, макар и негов единствен собственик, физическото лице, осъществяващо дейността му, е лице, което има с него същите взаимоотношения, както останалите физически лица. На практика това означава, че в случаите, при които в ЕООД са направени разходи за пътуване и престой на неговия собственик, фактически са налице разходи, извършени от физическо лице. Поради това е от съществено значение как и на какви основания лицето осъществява дейност в полза на дружеството и как разходите, които е извършило то, са свързани с тази дейност.

ЗКПО признава разходите, направени от физическо лице във връзка с дейността на данъчно задължените лица (ДЗЛ), без да ограничава техния размер, ако те са доказани с първичните счетоводни документи, изискуеми за целта, и отговарят на условията, регламентирани в чл. 33, ал.1 и ал. 2 на закона. В съответствие с тези условия за данъчни цели се признават счетоводните разходи, отчетени за пътуване и престой на физически лица, когато:
пътуването и престоят на лицата са свързани с дейността на ДЗЛ; и
тези лица са в трудови правоотношения с ДЗЛ или са наети от него по извънтрудови правоотношения за дейността, във връзка с която са извършени разходите.

При това втората част от текста на разпоредбата на т.1 от ал.1 на чл. 33 на закона определя еднозначно, че изискването лицата да са в трудови или извънтрудови взаимоотношения с ДЗЛ се отнася и за “включително на управители, членове на управителни или контролни органи на данъчно задълженото лице”.

Следователно, за да бъдат признати за данъчни цели, разходите за пътуване и престой на собственика на ЕООД в качеството му на управител, следва да отговарят на изискването на чл. 33, ал. 1, т. 1 на ЗКПО, т.е. между дружеството и него трябва да е сключен договор за управление. Посочването на лицето като управител на дружеството при вписването му в търговския регистър не е достатъчно за целта. Необходимо е между него и дружеството да има сключен договор за управление, който, за да бъде валиден, следва да бъде сключен в писмена форма. Това произтича от разпоредбата на чл.141, ал. 7 на ТЗ, според която:

“Отношенията между дружеството и управителят се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик”.

Следователно при липса на писмен договор за управление, ако собственикът на ЕООД е управител на дружеството единствено само по силата на вписването му като такъв в търговския регистър, разходите му за пътуване и престой (независимо как са отчетени), не се признават за данъчни цели. Тук обръщаме изрично внимание на разпоредбата на чл. 33, ал. 2 на ЗКПО, според която: “Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за пътуване и престой на акционерите и съдружниците, когато те извършват пътуването и престоя в качеството си на акционери или съдружници”. Практическата стойност на тази разпоредба се изразява в това, че, за да бъдат признати за данъчни цели, счетоводните разходи на едноличния собственик на ЕООД следва да бъдат направени за пътуване, извършено във връзка с икономическата дейност на дружеството в качеството му на негов управител, а не за присъствието на лицето при пътуването в качеството му на съдружник.

Според нас в стопанската практика е трудно да се направи разлика между двата повода, но е добре тази разпоредба да се има предвид при оформянето на документите, свързани с пътувания (командировки) на собственика на ЕООД, вписан като управител. Към такъв извод насочва и данъчната практика и становищата на органите по приходите, изразени в писма № 5 - 330 от 09.04.2008 г. и писмо № 5 - 349 от 03.07. 2008 г. на Дирекция “ОУИ” – София. Такова е и становището по въпроса на ВАС, изразена в негово решение № 332 от 10.01.2008 г., VI отд., по адм. дело № 8755 от 2007 г.

В тази връзка заслужава да се отбележи, че разходите за пътуване и престой на собственика на ЕООД ще бъдат признати за данъчни цели на дружеството и в случай, че за изпълнение на дейностите и услугите, във връзка с които са извършени те, лицето е сключило с него договор (договор за извънтрудови взаимоотношения на основания, различни от управленските).
#8 | 01.11.2013, 13:58
Публикации: 2027 / 254
#9 | 01.11.2013, 15:04
Публикации: 251 / 8
Не сме сключили ДУК, за да не се осигурява като управител. По- изгодно ни е като СОЛ. В тази връзка върши ли работа ДУК без възнаграждение? Поражда ли такъв ДУК някакви задължения във връзка с осигуряване?
#10 | 01.11.2013, 15:10
Публикации: 2027 / 254
Не сме сключили ДУК, за да не се осигурява като управител. По- изгодно ни е като СОЛ. В тази връзка върши ли работа ДУК без възнаграждение? Поражда ли такъв ДУК някакви задължения във връзка с осигуряване?

Най-добре е да сключите един договор за полагане на личен труд от лицето в размера на месечните му осигуровки , така хем ще има право на командировъчни , хем няма да довнася осигуровки при изравняването , хем ще и разход на фирмата личния труд . Само ще трябва да си подаде ГДД лицето за личния труд .
#11 | 01.11.2013, 15:17
Публикации: 251 / 8
Много благодаря!
#12 | 01.11.2013, 15:22
Публикации: 251 / 8
А да попитам нещо в случай, че се сключи договор за личен труд за 123 лева месечно. Аз му изплащам тези 123 лева, а осигуровките продължава да си ги внася той, както преди да има възнаграждение.

Един вид, фирмата ще му ги покрива и ще са ни разход.
#13 | 01.11.2013, 15:26
Публикации: 2027 / 254
А да попитам нещо в случай, че се сключи договор за личен труд за 123 лева месечно. Аз му изплащам тези 123 лева, а осигуровките продължава да си ги внася той, както преди да има възнаграждение.

Един вид, фирмата ще му ги покрива и ще са ни разход.

Осигуровките са си за сметка на СОЛ , Вие му изплащате само личния труд ,които е разход на фирмата . Аз лично го правя 501/493 - внася си 123лв с ПКО за месечните осигуровки и му ги превеждаме по банка . А за личния труд използвам осигуровките само като база за определяне на данъчната основа , в случая 123 - 123 = 0 , данък 0 , няма данък който да приспадам от личния трид и с РКО/или банка му изплащам 123лв.
#14 | 27.04.2018, 14:55
Публикации: 109 / 2
Не е необходимо да сключвате какъвто и да било договор.
За да се докаже, че лицето не е пътувало в качеството му на съдружник или акционер (единственият случай, в който разходите не се признават за данъчни цели), а във връзка с дейността на дружеството е достатъчно да имате Заповед за командировка.
Дневните пари са до двойния размер на нормативно определените.
Пътните и квартирните се признават по документ.
Нормативите са подробно разписани в Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина.

Здравейте,
Следва ли да се пуска заповед за командировка на управител с ДУК на фирма за услуги за всяко посещение на клиент в страната и чужбина?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група