Аз също мисля така, макар че има доста мнения за 31.01.2013 като срок. Всеки успешно защитава тезата си
.
То по-добре да се смеем, отколкото да си удряме главата в стената...
Стана ми мъчно за tati4
Да прочетем отново заедно!
по случая на tati4 - граждански договори и наем"Срок за подаване на декларацията за дължими данъци
Чл. 56. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.)
Декларацията по чл. 55, ал. 1 се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци.
Срокове за внасяне на данъци, удържани от платеца на дохода
Чл. 65. (12) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът, който предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, са задължени да удържат по чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4, се внася в срок
до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък."
До тук - направо не дължи нито декларация, нито авансова вноска през януари, та и след това... чак
до 31 юли, когато
платецът дължи само декларацията по чл. 55, ал. 1:
"§ 60. По реда на раздел II от глава единадесета на Закона за данъците върху доходите на физическите лица се декларират и данъците, дължими за доходи, начислени/изплатени до 31 декември 2012 г., подлежащи на внасяне след 1 януари 2013 г., както и данъците, дължими, но невнесени към 31 декември 2012 г.
За данъците, дължими, но невнесени към 31 декември 2012 г., срокът за подаване на декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица е 31 юли 2013 г."
Кой
ще внесе данъка?
Получателят на дохода, заедно с ГДД за годината до 30 април.
Какво му е лошото на такъв "прочит" на законовия текст?
Аз мисля да изчакам отговорните за прилагането на закона да ми обяснят какво е искал да каже авторът.