Доставка на услуга извън ЕС

15.03.2013, 17:52 5192 1

15.03.2013, 17:52
Публикации: 12 / 0
Здравейте. Имам следната ситуация, или по скоро ще се случи в близко бъдеше.

Българска фирма, нерегистрирана по ЗДДС, ще извършва доставка на фирма от страна извън ЕС (Русия)..става дума за сферата на туризма...нещо като екскурзия/семинар...предполага се че чуждестранния партньор е регистриран по ДДС или каквото е там по тяхното законодателство.....доко лкото четох закона, не следва БГ фирмата да се регистрира по ДДС, тъй като мястото на изпълнение на услугата ще е там където е получателя...следва ли да се използва чл 21 ал 2 като основание за нулева ставка....общо взето тотално съм объркана, понеже сефте ми се случва подобна ситуация.

Моля по компетентните колеги, които са по на "ти" със закона, или са имали подобни случаи, да ми кажат дали разсъждавам правилно, и да споделят някакви други варианти или съвети.
#1 | 16.03.2013, 07:52
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,

Данъкът по тяхното законодателство е НДС (налог на добавочную стоимость). :smile1:

Но важното е какво казва нашето законодателство.
А то казва, че при извършването на услуги по чл. 21, ал. 2 сте длъжни да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС, НО ако услугите са с място на изпълнение на територията на друга държава членка. Извод: не Ви касае този текст.
В случая от значение е не дали доставката към Русия е обагаема с нулева ставка, или извършвате туристическа услуга, чието място съгласно чл. 137 е "мястото, където туроператорът е установил своята икономическа дейност или има постоянен обект, от който извършва изпълнението" и тогава облагането е малко по-специфично (виж членове от 136 до 142).

Като задължено лице, нерегистрирано по ЗДДС и незадължено да се регистрира по повод конкретната доставка, Вие не прилагате основания за неначисляване, а прилагате чл. 113, ал. 9, който ви забранява да посочвате данъка в издаваните от Вас фактури (този текст, между другото, се прилага и спрямо регистрираните по чл.97а).
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група