актуална версия

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 24 ЯНУАРИ 1996 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА НАРЕДБАТА ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА БАНДЕРОЛИ ЗА БУТИЛИРАНИТЕ ВИНА И БУТИЛИРАНИТЕ СПИРТНИ НАПИТКИ

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се урежда прилагането на Наредбата за начина и реда за въвеждане на бандероли за бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки (ДВ, бр. 102 от 1995 г.).

Чл. 2. (1) "Бандерол" е държавна ценна книга, която се издава чрез Министерството на финансите и представлява специална хартиена лента, която доказва внасянето на дължимия акциз.

(2) В цената на бандерола са включени цената на хартиената лента и размерът на акциза.

(3) Върху бандерола са обозначени серията и номерът, номерът на групата от тарифата към Закона за акцизите, количеството на виното или спиртната напитка в бутилката или опаковката, на която е поставен бандеролът, знаците "МФ" (Министерство на финансите) и "ГУДА" (Главно управление на данъчната администрация) и знакът за годината на издаване на бандерола. Бандеролът е с дължина 160 мм и широчина 20 мм.

(4) Бандеролът се залепва върху бутилката (приложение № 1) или опаковката по такъв начин, че да е невъзможна употребата на виното или спиртната напитка без унищожаването или разкъсването му.

(5) Бандеролите се залепват механизирано или по друг технологично обезпечен начин.

Глава втора.
СПЕЦИФИЧНИ РАЗПОРЕДБИ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИОННИТЕ БАНДЕРОЛИ

Чл. 3. (1) За бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки, за които акцизът е платен преди влизане в сила на Наредбата за начина и реда за въвеждане на бандероли за бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки, се ползват легализационни бандероли.

(2) В цената на легализационния бандерол не е включен размерът на акциза.

Чл. 4. (1) Лицензираните производители, търговците и вносителите, съхраняващи на склад бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки, за които акцизът е платен преди влизане на наредбата в сила, облепват стоките с легализационен бандерол съгласно изискванията и в сроковете, определени в нея.

(2) Производителите, търговците и вносителите по ал. 1 подават заявка до съответната данъчна служба за получаване на легализационни бандероли с приложени към нея документите съгласно глава трета. Освен тях се прилагат инвентаризационен опис на стоките по вид, количество и бройки и документи, доказващи начисляването и внасянето на дължимия акциз.

(3) Производителите, търговците и вносителите в молбата си за снабдяване с легализационни бандероли обявяват дата, на която стоките им ще бъдат облепени с бандероли.

(4) Представител на Териториалното управление на данъчната администрация (ТУДА), определен от съответния началник, извършва проверка по ал. 3 и съставя акт за констатация, от който да са видни номерата и видът на употребените легализационни бандероли.

(5) За непредставените легализационни бандероли се съставя данъчен облагателен акт, като данъчно задълженото лице се задължава с размера на акциза.

Чл. 5. (1) Легализационните бандероли се разпространяват, ползват, бракуват и унищожават, като цялата документация, свързана с тях, се прибавя към досието на данъчно задълженото лице.

(2) При бракуване на повредени легализационни бандероли не се възстановява тяхната цена.

Глава трета.
СНАБДЯВАНЕ С БАНДЕРОЛИ

Чл. 6. Производителите, търговците и вносителите на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки могат да продават или да държат на склад стоките извън случаите по глава втора, само ако те са облепени с бандерол.

Чл. 7. (1) Бандероли за бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки се дават само на лицензирани производители и на вносители на този вид стоки.

(2) Данъчните служби предават бандеролите на заявителите в 30-дневен срок от заявяването им.

Чл. 8. (1) Бандеролите се предоставят на ТУДА от централните складове на отдел "Контрол върху ценните книжа".

(2) Бандеролите се получават, заприходяват, съхраняват, контролират, отчитат и раздават по реда на глава втора от Наредба № 4 от 1980 г. за отчитане касовото изпълнение на държавния бюджет (ДВ, бр. 12 от 1980 г.; изм., бр. 81 от 1983 г., бр. 46 от 1993 г.), глава шеста от Закона за счетоводството (ДВ, бр. 4 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 26 от 1992 г., бр. 55 от 1993 г.) и НСС 2 - Счетоводни документи и документиране на стопанските операции, приети с ПМС № 276 от 1993 г. (ДВ, бр. 4 от 1993 г.), от длъжностни лица, на които началникът на ТУДА е възложил тези дейности със заповед.

(3) Пратките с бандероли се приемат в ТУДА от тричленна комисия, назначена от съответния началник на ТУДА, в която задължително участват главният счетоводител и материалноотговорното лице, което ще съхранява бандеролите.

(4) Комисията по ал. 3 съставя протокол, в който отразява вида, броя и стойността на получените бандероли, които сравнява с данните, посочени в уведомителното писмо. При установяване на различия те се отразяват в протокола и копие от него се изпраща до управление "Държавно съкровище и дълг", отдел "Контрол върху ценните книжа".

Чл. 9. (1) Лицензираните производители и вносители на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки заявяват необходимите им бандероли чрез заявка до данъчната служба по регистрация, от която да са видни броят, видът, единичната цена и общата стойност на бандеролите, наименованието на заявителя, седалището и адресът му, а така също и адресът за кореспонденция.

(2) Към заявката по ал. 1 се прилага официално заверено копие от лиценза за производство на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки или официално заверено копие от договора за сделка в чужбина за закупуване на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки.

Чл. 10. За бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки производителите и вносителите заплащат или обезпечават сумата на акциза с банкова гаранция в размер на дължимия акциз за срок 60 дни.

Чл. 11. (1) Когато лице - производител на наливни вина и наливни спиртни напитки, използва услугите на друго лице за бутилирането им, независимо от начина на уреждане на техните отношения бандеролите се дават на лицето производител след заплащане или обезпечаване на сумите на акциза с банкова гаранция в размер дължимия акциз за срок 60 дни и преди изнасянето на стоките от складовете на производителя.

(2) При заявяването на бандеролите пред данъчната служба се представя и заверено копие от договора, с който се уреждат взаимоотношенията на лицата по ал. 1.

Чл. 12. Данъчната служба изпраща обобщена заявка за бандероли до ТУДА, което от своя страна изпраща заявката до управление "Държавно съкровище и дълг", отдел "Контрол върху ценните книжа" за изпълнение.

Чл. 13. (1) Данъчните служби водят книга, в която записват данни за получените бандероли: датите на получаване, вида, сериите, номерата, номера на позицията от тарифата към Закона за акцизите, броя, единичната цена, общата стойност.

(2) Данъчните служби водят книга и за раздадените бандероли, в която откриват партиди на данъчно задължените лица с данни по ал. 1.

Чл. 14. Бандеролите се дават на заявителя им срещу представени:

1. платежно нареждане, удостоверяващо внесен акциз или оригинални документи за банкова гаранция;

2. платежно нареждане за цената на бандеролите, в която не е включен размерът на акциза. Чл. 15. Данъчните служби водят по партиди сумите на акциза, дължими по банковите гаранции със съответните срокове за плащане.

Чл. 16. За получените бандероли срещу банкова гаранция данъчните служби извършват контрол за произведените и фактурираните бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки по количество и стойност и на митническите декларации за внос, за текущо отчитане стойността на фактурираните изделия с акциз и своевременно освобождаване на банковата гаранция преди крайния й 60-дневен срок.

Чл. 17. Движението на бандеролите се отчита от ТУДА пред отдел "Контрол върху ценните книжа" на тримесечни периоди.

Глава четвърта.
ПРЕОЦЕНЯВАНЕ НА БАНДЕРОЛИ

Чл. 18. При промяна в тарифата към Закона за акцизите, повишаваща размера на акциза за бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки, се извършва инвентаризация на производителите и вносителите с участието на представител на данъчната администрация, като инвентаризацията завършва с акт за констатация, в чиято констативна част се описват броят, номерата и стойността на неупотребените бандероли, на залепените върху нереализираната продукция, като разликата в размера на акциза се определя с данъчнооблагателен акт и се обезпечава с банкова гаранция за срок 60 дни.

Чл. 19. При повишаване на размера на акциза вносителят внася разликата в цената на изнесените бандероли, като стоките се оформят митнически след представяне на документ от органите на данъчната администрация, удостоверяващ внасянето на разликата.

Глава пета.
ИЗНОС НА БУТИЛИРАНИ ВИНА И БУТИЛИРАНИ СПИРТНИ НАПИТКИ

Чл. 20. (1) Износителите на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки представят в данъчната служба по месторегистрация за съгласуване на сделката по износа следните данни:

1. вид на стоката и нейния производител;

2. количество на виното или спиртната напитка, съдържащо се в една бутилка;

3. когато стоката не се изнася от производителя, посочват се размерът на акциза за една бутилка съгласно тарифата към Закона за акцизите и общият размер на акциза.

(2) Към данните по ал. 1 износителите прилагат:

1. копие от договора за износ и удостоверение за износ, издадено от Министерството на търговията и външноикономическите връзки;

2. удостоверението за данъчната регистрация на извършващия износа от свое име и за своя сметка или на комисионера, осъществяващ износа;

3. статистическият код (ЕКПОУ) на извършващия износа от свое име и за своя сметка или на комисионера, осъществяващ износа;

4. митническа декларация и преносително свидетелство за отправените до гранично митническо учреждение бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки;

5. други документи, необходими за данъчния контрол.

Чл. 21. (1) Документите по чл. 20 се завеждат в специален регистър при данъчната служба от длъжностно лице, определено със заповед от началника на службата.

(2) Длъжностното лице по ал. 1 създава досие на износителя, в което прилага документите по глава трета, а така също и митническата декларация, издадена от вътрешната митница, преносително свидетелство за отправените до износната митница бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки и други документи, необходими за данъчния контрол.

Чл. 22. (1) Износът се оформя само при производителя от представител на вътрешно митническо учреждение с участието на представител на данъчната служба.

(2) При оформянето на износа представителят на данъчната служба упражнява контрол при съставянето на документите, като съпоставя данните, отразени по тях, с фактическия износ, като заверява с подпис и печат на гърба на митническата декларация и на преносителното свидетелство.

Чл. 23. Не се допуска износът на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки, облепени с бандероли по смисъла на наредбата.

Чл. 24. Бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки, предназначени за износ, не се облепват с бандерол по смисъла на наредбата и се заприходяват и съхраняват в отделен склад.

Глава шеста.
ПЛАЩАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА АКЦИЗ ПРИ ИЗНОС

Чл. 25. (1) Когато бутилираните вина или бутилираните спиртни напитки се изнасят пряко от производителя или търговския представител, действащ от името и за сметка на производителя, стоката се счита като предназначена за износ и акциз не се начислява.

(2) Когато износът се осъществява извън условията по ал. 1, акцизът се начислява и плаща при закупуването на стоката съгласно изискванията на Закона за акцизите.

Чл. 26. Акцизът по чл. 25, ал. 2 се възстановява при условията на Закона за акцизите и правилника за прилагането му.

Глава седма.
ВНОС НА БУТИЛИРАНИ ВИНА И БУТИЛИРАНИ СПИРТНИ НАПИТКИ

Чл. 27. В страната могат да бъдат внасяни, вкл. и при обратен внос, бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки само ако са облепени с бандерол.

Чл. 28. (1) Вносителите получават бандеролите от данъчните служби по реда на глава трета.

(2) Бандеролите по ал. 1 се изнасят от вносителя на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки по основен митнически режим № 3 - Временен износ на стоки в чужбина с обратното им връщане в Република България в неизменно състояние, като реквизитите им се посочват в митническата декларация.

(3) При вноса и обратния внос на стоките в страната пред органите на данъчната и митническата администрация се обявяват видът, броят и номерата на бандеролите, залепени върху бутилките, а така също и на неупотребените.

Глава осма.
БРАКУВАНЕ НА БАНДЕРОЛИ

Чл. 29. (1) Бандероли, получили дефект в процеса на производството на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки, се бракуват и на данъчнозадълженото лице се възстановява само размерът на акциза.

(2) Бандеролите по ал. 1 се облепват на листове от данъчнозадълженото лице, което прави опис на дефектните бандероли. В описа се отразяват реквизитите на бракуваните бандероли и общият размер на акциза. Бракуват се само бандероли с видими всички реквизити и защити.

(3) Производителят или вносителят представя в данъчната служба декларация за възстановяване на акциза за бракуваните бандероли, опис по ал. 2 и удостоверение от съответната данъчна служба за дължими суми по влезли в сила данъчнооблагателни актове.

(4) Бандеролите се бракуват чрез акт за брак. Актът за брак се съставя от комисия, в която участват материалноотговорното лице за бандеролите, представител на производителя, материалноотговорното лице и технолог на производственото звено, където бандеролите са получили дефекти. От акта за брак трябва да са видни причините, поради които бандеролите са получили дефекти.

Чл. 30. (1) Акцизът за бракуваните бандероли се възстановява:

1. чрез прихващане от следваща вноска на дължим акциз, като се попълва справка-декларация, която се подписва от представител на производителя (вносителя) и съответната данъчна служба;

2. чрез прихващане срещу други данъчни задължения.

(2) В случаите, когато няма суми за прехващане, размерът на акциза се възстановява.

Чл. 31. Бракуваните бандероли се изписват от регистъра, по който се водят, като наличност преди възстановяването на акциза. Чл. 32. Данъчните служби възстановяват равностойността на акциза до 10-о число на месеца, следващ този, през който бандеролите са получили дефекти.

Чл. 33. Акцизът се възстановява след изготвяне на двустранен протокол между представители на производителя (вносителя) и съответната данъчна служба.

Чл. 34. Бракуваните бандероли се съхраняват от служител, на когото е възложено съхраняването на счетоводния архив.

Чл. 35. Цялата документация, свързана с бракуването на бандеролите, се съхранява в досието на данъчнозадълженото лице.

Чл. 36. За изгубените бандероли данъчнозадълженото лице съставя опис, в който се посочват причините за това. Бандеролите се анулират и се обявяват пред ТУДА за издирване.

Глава девета.
ПРЕНОСИТЕЛНИ СВИДЕТЕЛСТВА

Чл. 37. При транспортиране извън производствените или складовите площи вината и спиртните напитки се придружават с преносително свидетелство (приложение № 2, 3 и 4).

Чл. 38. Преносителните свидетелства се заявяват писмено от ТУДА пред управление "Държавно съкровище и дълг" и се отпечатват по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа, приета с ПМС № 289 от 1994 г. (ДВ, бр. 101 от 1994 г.; изм., бр. 38 от 1995 г.).

Чл. 39. (1) Началникът на ТУДА с писмена заповед определя материалноотговорно лице, на което се предават кочаните с бланки преносителни свидетелства за съхраняване и по-нататъшно счетоводно опериране и отпускане за ползване.

(2) Материалноотговорното лице по ал. 1 предоставя на данъчните служби съгласно заявените от тях потребности кочани с преносителни свидетелства за съхраняване, отчитане и предоставяне на лицата, регистрирани към тях, които ще ги ползват.

(3) Кочаните с преносителни свидетелства се предоставят само на:

1. лицензирани производители на вина и спиртни напитки;

2. лицензирани търговци на вина и спиртни напитки.

(4) Данъчните служби продават кочаните с бланки преносителни свидетелства на лицата по ал. 3 по номиналната им цена, като се описват в специална книга, която съдържа следните реквизити:

1. пореден номер;

2. дата на предаване на кочаните;

3. серия и номер на бланките;

4. име и данъчен номер на фирмата получател;

5. трите имена и адреса на лицето, получаващо кочаните с преносителни свидетелства, адрес и единен граждански номер;

6. предишни номера и дати по т. 1 и 2, на които лицето е получавало кочани (ако има такива).

(5) Отпусканите кочани с бланки преносителни свидетелства се заверяват от началника на данъчната служба. Заверката се извършва на гърба на кочана и съдържа:

1. номер и дата на завеждане в специална книга;

2. трите имена на получателя;

3. брой на бланките;

4. първи и последен номер на преносителните свидетелства в кочана;

5. подпис на заверяващия и печат на данъчната служба.

Чл. 40. Кочаните с преносителните свидетелства се получават, заприходяват, съхраняват, контролират, отчитат и раздават по реда на глава втора от Наредба № 4 от 1980 г. за отчитане касовото изпълнение на държавния бюджет (ДВ, бр. 12 от 1980 г.; изм., бр. 81 от 1983 г., бр. 46 от 1993 г.), глава шеста от Закона за счетоводството (ДВ, бр. 4 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 26 от 1992 г., бр. 55 от 1993 г.) и НСС 2 - Счетоводни документи и документиране на стопанските операции, приети с ПМС № 276 от 1993 г. (ДВ, бр. 4 от 1993 г.), от длъжностни лица, на които началникът на ТУДА е възложил тези дейности със заповед.

Чл. 41. В преносителните свидетелства се записват всички предвидени в образеца реквизити. Преносителните свидетелства с непопълнени всички реквизити или вписани неверни данни се считат за невалидни.

Чл. 42. Бланките на преносителните свидетелства се попълват на ръка с химикал под индиго в еднакви екземпляри в брой и по предназначение, записани на бланката. Неправилно попълнените бланки не се унищожават, а се анулират и остават в кочана. Дубликат от бланките не се издава. Получените кочани не могат да се предават на други лица.

Чл. 43. (1) Преносителното свидетелство за вината и спиртните напитки, предназначени за износ, се издават в съответствие със забележките, записани на бланката.

(2) Вътрешното митническо учреждение, оформящо износа, прилага преносителното свидетелство към митническата декларация за износ, като изпраща екземпляр от него до граничния митнически пункт, където ще се осъществи износът. Данъчната администрация осигурява присъствието на свой служител на граничното митническо учреждение при осъществяване на износа.

(3) Митническият служител на граничното митническо учреждение и представителят на данъчната администрация потвърждават извършването на износа със заверка на гърба на митническата декларация, както и върху служебно изпратения екземпляр от преносителното свидетелство. Заверката се извършва допълнително заедно с редовната митническа заверка.

(4) След осъществяване на износа екземпляри от митническата декларация и преносителното свидетелство служебно се изпращат на данъчната служба, издала преносителното свидетелство, за добавяне към досието на износителя.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за начина и реда за въвеждане на бандероли за бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки, приета с ПМС № 214 от 1995 г. (ДВ, бр. 102 от 1995 г.).

§ 2. Легализационните бандероли са валидни до 30 юли 1996 г.

§ 3. Вносът, вкл. и обратният внос на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки без бандерол, може да се допуска само по сделки, сключени преди влизане в сила на Наредбата за начина и реда за въвеждане на бандероли за бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки в следните срокове:

1. за бутилираните спиртни напитки - до 31.I.1996 г.;

2. за бутилирани вина - до 30.IV.1996 г.

Приложение № 1 към чл. 2, ал. 4

Приложение № 2 към чл. 37

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
 
ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНАТА
АДМИНИСТРАЦИЯ
Серия. . . . номер. . . . .
 
ПРЕНОСИТЕЛНО СВИДЕТЕЛСТВО
за движение на вина и спиртни напитки
във вътрешността на страната
(издава се в три екземпляра)
 

Днес . . . . 199 . . . г. издадох настоящото

преносително свидетелство на фирма . . . . . . . . .
. . . . . . дан. № . . . . . от гр. (с.) . . . . . . . . . . . . . .
ул. . . . . . . . . . . . . , притежаваща ли-
ценз № . . . . . . . . .от . . . . . .199 . . . г. за
търговия (производство) на вина (спиртни напитки),
издаден от . . . . . . . . . . . Преносителното
свидетелство да послужи за транспортиране на:
 
Вид на стоката, Брой и Количество Общо ко-
по обемни проценти вид на стока в един личество
ред алкохолно съдър- съдовете съд в литри в литри
  жание и точка по      
 

Преносителното свидетелство да послужи при

транспортирането на стоките в страната с транспор-
тно средство (вид) . . . . . . № . . . . от начален
пункт гр. (с.) . . . . . . . . . . . ул. . . . . .
до краен пункт гр. (с.) . . . . . . . . . . ул.
. . . . . . . . . . Същите са закупени с ф-ра №
. . . . . . . . . . . .от . . . . . . 199... г.
Издал преносителното:
(подпис и печат)

Забележка. Преносителното свидетелство се издава от продавача на

стоките в три екземпляра, като първият остава към кочана с бланките

преносителни свидетелства, а вторият и третият придружават стоките при

транспортирането и притежателят им предава единия екземпляр от

преносителното свидетелство за съхранение в данъчната служба,

където е регистриран, а втория в данъчната служба на

територията, на която е доставена стоката, на следващия ден след

доставянето на стоката. На отделен ред се записва само стока от един и

същ вид, отнасяща се към една и съща точка на раздел I от тарифата към

Закона за акцизите и с едно и също алкохолно съдържание.

Приложение № 3 към чл. 37

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
 
ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНАТА
АДМИНИСТРАЦИЯ
 
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ПРИ ТУДА
гр. . . . . . . . . . . . . .
Серия . . . . номер . . . . .
 
ПРЕНОСИТЕЛНО СВИДЕТЕЛСТВО
за износ
(издава се в три екземпляра)
 

Днес. . . .199... г. издадох настоящо-

то преносително свидетелство на фирма
. . . . . . . . . . дан. №. . . . . . . . . . . .
от гр. (с.) . . . . . . . . ул . . . . . . . . . .
Преносителното свидетелство да послужи за
транспортиране на:
 
Вид на стоката, Брой и Количество Общо ко-
по обемни проценти вид на стока в един личество
ред алкохолно съдър- съдовете съд в литри в литри
  жание и точка по      
 

Преносителното свидетелство да послужи при

транспортирането на стоките в страната с транспорт-
но средство (вид) . . . . . № . . . . . . от начален
пункт гр. (с.) . . . . . . . . ул. . . . . . . . .
до граничен митнически пункт . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . .Същите са закупени с ф-ра №
. . . . . . . . от . . . . . . 199 ... г.,
издадена от . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Издал преносителното:
(подпис и печат)

Забележка. Преносителното свидетелство се издава в три екземпляра

от данъчната служба, на чиято територия се намира производителят

на стоките, като първият остава към кочана с бланките преносителни

свидетелства, вторият придружава стоките при транспортирането, а третият

се изпраща до граничния митнически пункт, където ще се осъществи

износът. На отделен ред се записва само стока от един и същи вид,

отнасяща се към една и съща точка на раздел I от тарифата към Закона за

акцизите и с едно и също алкохолно съдържание.

Приложение № 4 към чл. 37

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНАТА
АДМИНИСТРАЦИЯ
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ПРИ ТУДА
гр. . . . . . . . .
Серия . . . . номер . . . . .
 
ПРЕНОСИТЕЛНО СВИДЕТЕЛСТВО
при внос
(издава се в три екземпляра)
 

Днес . . . . 199 ... г. издадох настоящото

преносително свидетелство на фирма
. . . . . . . . . . . . . дан. № . . . . . . . . .
от гр. (с.). . . . . . . . . . . . ул. . . . . . .
Преносителното свидетелство да послужи за транспор-
тиране на:
Вид на стоката, Брой и Количество Общо ко-
по обемни проценти вид на стока в един личество
ред алкохолно съдър- съдовете съд в литри в литри
  жание и точка по      
 

Преносителното свидетелство да послужи при

транспортирането на стоките в страната с транспорт-
но средство (вид) . . . . . . . .№. . . . . . . от
граничен митнически пункт . . . . . . . . . . . . .
до гр. (с) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .ул. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Издал преносителното:
(подпис и печат)

Забележка. Преносителното свидетелство се издава в три екземпляра от данъчната служба, на чиято територия се намира граничният митнически пункт, където се осъществява вносът, като първият остава към кочана с бланките преносителни свидетелства, а вторият и третият придружават стоките при транспортирането и притежателят им предава единия екземпляр от преносителното свидетелство за съхранение в данъчната служба, където е регистриран, а втория в данъчната служба на територията, на която е доставена стоката, на следващия ден след доставянето. На отделен ред се записва само стока от един и същи вид, отнасяща се към една и съща точка на раздел I от тарифата към Закона за акцизите и с едно и също алкохолно съдържание.

Статии от КиК

Абонамент 2024

Абонамент 2024

6218
Уважаеми потребители, Платформата е актуализирана и подготвена за работа за 2024 година. ➤ Препоръчваме да...
Статии от КиК (виж още)

Последно от форума

Срок за представяне на болничен лист за трудова злополука в НОИ

101
Погледнете чл. 12 т.1 от Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО. https://lex.bg/en/laws/ldoc/2136568815 Цитат " Чл. 1...

СОЛ и граждански договор

55
Цитат на: maricainvest в Вчера в 22:00 " Според Вас, трябва ли да изтрия подадените данни за гражданския договор? Да ги изтриет...

СОЛ по майчинство и липса на дейност

70
Цитат на: marif в Вчера в 19:54 " Въпроса ми е за фирмата може ли да се пусне Декларация без дейност за 2023г., след като не е п...

Грешен превод на данък

38
Здравейте колеги, допуснала съм грешка като съм превела годишния корпоративен данък по ЕГН, а не по ЕИК. Отворих искането за при...
Още от форума