Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане и проект на Постановление за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и

С представените проекти на актове се предлагат промени в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2024 г.

С проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане се предлагат структурни промени в отделни административни звена и прецизиране на техните функции, с оглед укрепване на административния капацитет и повишаване ефективността при изпълнение на държавната политика в областта на социално подпомагане, социалните услуги и закрила на детето.

С предложените промени в Устройствения правилник на АСП се оптимизират функциите на част от дирекциите в агенцията и се разширяват функционалните задължения на друга част от тях. Предвижда се обособяване на две нови дирекции „Социални услуги“ и „Координация и изпълнение на проекти“ в специализираната администрация на АСП.

С въвеждането на промени в Устройствения правилник на АСП се регламентира работата на 1 (един) специализиран екип за мобилна работа с деца в риск, предвиден да функционира на територията на София-град. Предвижда се екипи за мобилна социална работа с деца да се сформират и към останалите ДСП, което ще доведе до нарастваща подкрепа за деца в риск и ще гарантира устойчивост на дейността на мобилните екипи за работа с деца в риск, които ще бъдат създадени и развити по проект по Програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

С проекта на Постановление за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2024 г. се предлага, във връзка с предвидената в проекта на Постановление за изменение и допълнение на Устройствен правилник на Агенцията за социално подпомагане структурна промяна, на основание чл. 78, ал. 2 от ЗДБРБ за 2024 г. да бъде увеличен показател „Персонал“ за 2024 г. за еднократно определяне на нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, считано от 1 юли 2024 г. в общ размер от 14 718 400 лв., в т.ч. 11 865 000 лв. за възнаграждения и 2 853 400 лв. за осигуровки за сметка на работодателя. За 2024 г. тези средства могат да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране на разходите по бюджета на МТСП за 2024 г. за сметка на реализирани икономии от показател „Издръжка и други текущи разходи“. Във връзка с това се прави предложение за компенсирана промяна, касаеща увеличението на показател „Персонал” за сметка на намаление на средствата за издръжка и други текущи разходи.

С цел запазване на нивото на възнаграждения през следващите години необходимия допълнителен финансов ресурс в Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2025-2027 г. за всяка една година е в общ прогнозен размер 29 436 800 лв. (23 730 000 лв. за възнаграждения и 5 706 800 лв. за осигурителни вноски) за разходи за персонал годишно. Разходите за периода 2025-2027 г. ще бъдат разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.



Дата на откриване: 20.8.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 19.9.2024 г.