Проект на Заповед за изменение и допълнение на Методиката за подбор на лица с трайни увреждания

Министерството на труда и социалната политика е краен получател с ангажимент за цялостната реализация на проект „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Преките инвестиционни дейности обхващат предоставянето и финансирането на високотехнологични помощни средства (ВПС) за лица с трайни увреждания.

Предвидено е ВПС по проекта да бъдат предоставяни на физически лица с трайни увреждания (деца и възрастни в трудоспособна възраст), съобразно заявената потребност, в случай, че не са получили подкрепа за конкретно помощно средство, финансирана едновременно от институция, оперираща с публични средства, и съобразно заложени ред и условия в утвърдената за целите на проекта Методика за подбор на лица с трайни увреждания.

             В периода 17.05.2024 – 17.07.2024 г. Агенцията за социално подпомагане обяви процедурата за подбор на кандидати за осигуряване на ВПС. В хода на първата процедура се установиха случаи на заявени потребности от осигуряване на две модулни протези, поради двойна ампутация или наличие на вродена малоформация на кандидат, които на този етап няма как да бъдат удовлетворени, тъй като е заложено на всеки кандидат да бъде предоставено само едно ВПС от Приложение № 5 към Методиката, в случай, че отговаря на условията за достъп. С проекта на акт се предлага уреждане на статута на заявителите от приключилата първа кампания за подбор, които имат нужда от 2 модулни протези, поради липса или загуба на 2 крайника в резултат на ампутации или аномалии. Това ще позволи прилагането на ретроактивност и оценка на потребностите на заварените случаи. Въвежда се И възможността в случаите, когато кандидат-ползвател е с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, вследствие на двойна ампутация или вродена малоформация, и заявява потребност от осигуряването на две ВПС от т. 11 в Приложение № 5 към Методиката, ВПС да може да бъдат предоставени, като същевременно отговаря на условията за достъп до проекта и има издадена експертна препоръка с одобрение. 

Прецизирани са норми, касаещи ефективността при подбора и преценката за включване в проекта на кандидатите, което да гарантира максимална успеваемост за постигане на заложената проекта цел, по предназначение.

Очакваният резултат от реализацията на проекта е да бъдат подкрепени 3 300 лица, като предпоставка за активното им социално приобщаване чрез работа, труд, обучение, рехабилитация с възможности за водене на по-независим начин на живот.

            Настоящият проект на акт е в отговор на необходимите корекционни действия за изменение и допълнение на Методиката за подбор на лица с трайни увреждания, породени от установените затруднения при нейното прилагане.



Дата на откриване: 20.8.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 19.9.2024 г.